Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Büyük Sinagog için tarih belli oldu

/ Kaynak: AA
Büyük Sinagog için tarih belli oldu

GÜNDEM Haberleri  / AA

Edirne'deki restorasyonu tamamlanan Büyük Sinagog, 26 Mart'ta törenle açılacak.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, restorasyonu tamamlanan sinagogu inceledi, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren ile açılış organizasyonu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

İbrahimzadeh, AA muhabirine, çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu bizim için milattır. Çok mutluyuz" dedi.

İncelemede Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Murat Yörük, Türk Musevi Cemaati Başkanvekili Moris Levi ve Türk Musevi Cemaati Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta da yer aldı.

Sinagogun açılışı

Sinagogun, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Türkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva'nın da katılacağı geniş kapsamlı bir törenle açılması bekleniyor.

Açılışa, yurt dışı temsilcilikler ve Musevi cemaatinden de pek çok davetli katılacak.

Bu arada, Tevrat'ın törenle sinagoga intikali ve ilahilerin seslendirilmesi sonrasında açılışın gerçekleştirileceği öğrenildi.

Büyük Sinagog

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu. Restorasyonu yaparak kültürel amaçlı kullanılmak üzere Trakya Üniversitesine devredilen yapı, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine alındı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2010'da sinagogun restorasyonuna başladı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...