Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Poroşenko'dan son açıklama

Poroşenko'dan son açıklama

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, doğudaki karışıklık hakkında açıklamada bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ordu birliklerinin ağır silahlarının büyük bir kısmını cephe hattından geri çektiğini, ayrılıkçıların da aynı tutum içinde olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Petro Poroşenko, ulusal Ukrayna Birinci Televizyon Kanalı'nda yaptığı açıklamada, doğudaki cephe hattının 485 kilometrelik kısmında ağır silahlardan saldırı düzenlenmediğini kaydetti.
"Saldırganın saldırılarını durdurmayı başardık. Ukrayna ordusu ağır silahlarının büyük bir kısmını cephe hattından geri çekti. Rusya'nın desteklediği ayrılıkçıların da aynı tutum içinde olduğunu gözlemliyoruz" ifadesini kullanan Poroşenko, buna karşın Donetsk havaalanının sorunlu bir bölge olarak kaldığını, havaalanına Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin bile girmesine izin verilmediğini dile getirdi.
Poroşenko, taraflar arasında ateşkes sürecinin ilan edildiği 15 Şubat'tan bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da katılımıyla 3 kez (telekonferans yöntemiyle) en az ikişer saat konuştuğunu kaydederek, bu görüşmelerde doğalgaz meselesi, Minsk mutabakatları, Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılması ve diğer birçok konu dahil, geniş kapsamlı meselelerin ele alındığını ifade etti.
Poroşenko, doğudaki krizin başlamasından bu yana 1549 askerin yaşamını yitirdiğini belirterek, taraflar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Debaltseve'den çıkarken 19 askerin yaşamını yitirdiğini, 135 askerin yaralandığını, 9 askerin ise esir alındığını söyledi. Poroşenko, 150 askerin ayrılıkçıların elinden kurtarıldığını, 12 askerin ise nerede olduğunun araştırıldığını dile getirdi.
Ukrayna'nın, Kırım'da bulunan tüm askeri donanımını geri alması gerektiğini ifade eden Poroşenko, "Bu konuda ısrar edeceğiz" diye konuştu. Poroşenko, ayrıca sabotaj ve keşif gruplarının ülkeye sızmasının önlenmesi amacıyla Kırım ile olan sınırların güvenliğinin pekiştirileceğini bildirdi.
Poroşenko, Ukrayna'nın savaş ortamında, topraklarının işgal edildiği bir ortamda bulunduğuna dikkati çekerek, ülkesinin sanayi potansiyelinin yüzde 25'inin çalışmadığını, yüzde 10'unun ise tamamen yok olduğunu ifade etti.
Poroşenko, savunma sektörüne yönelik harcamaların 90 milyar hrivnayı aştığını kaydederek, "Ülkede savaş varken, yatırımcı gelmez. Bunu insanlara doğru anlatmak lazım" dedi. Poroşenko, taraflar arasındaki ateşkese rağmen, ayrılıkçıların ordu birliklerinin konuşlandığı noktalara saldırı düzenlemeye devam ettiğini savundu. Poroşenko, yakında ülkesinde "savaştan sonraki dönemin" başlayacağını umut ettiğini ama gerekirse ülkesinin kendini korumaya kadir olduğunu vurguladı.
Poroşenko, doğuya barış gücünün davet edilmesine ilişkin yasa tasarısının ülke parlamentosuna sunulacağını umut ettiğini belirterek, 10 Mart'ta toplanacak Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu bünyesindeki Askeri Kurul'un da önemli konuları ele alacağını sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...