Hırvatistan'ın ilk jeotermal santralini Türkler yapacak

/ Kaynak: AA
Hırvatistan'ın ilk jeotermal santralini Türkler yapacak

DÜNYA Haberleri  / AA

'Hırvatistan'ın ilk jeotermal santralini kuruyor ve aynı zamanda bir Türk firması olarak Avrupa'da yatırım yapıyor olmak bizi teşvik etti.'

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, 15 yıldır jeotermal ile ilgilendiklerini belirterek, "Hırvatistan'ın ilk jeotermal santralini kuruyor ve aynı zamanda bir Türk firması olarak Avrupa'da yatırım yapıyor olmak bizi teşvik etti. Orada 10 megavatlık bir santral inşa edeceğiz, 2017 yılında da santralin devreye alınmasını planlıyoruz" dedi.
Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Balat, AA muhabirine yaptığı açıklamada holding olarak özellikle jeotermal enerjiye yöneldiklerini ve hem Türkiye'de hem de yurtdışında jeotermal projelerini geliştirecekleri dile getirdi.
Jeotermal projelerinin özel makineler gerektirdiği için devreye alınma sürelerinin zaman aldığını ifade eden Balat, "Öncelikle suyun debisini ve ısısını anlamamız gerekiyor ki ona göre makinelerimizin siparişini verelim. Bu yüzden projenin inşasına mart ayında başlayacağız. Hırvatistan'daki santral bize 30 milyon avro civarına mal olacak" diye konuştu.
Balat, projenin fizibilite çalışmalarını tamamladıktan sonra Hırvatistan'daki bir bankaya başvuracaklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Hırvatistan'ın ilk jeotermal santralini kuruyor ve aynı zamanda bir Türk firması olarak Avrupa'da yatırım yapıyor olmak bizi teşvik etti. Orada 10 megavatlık bir santral inşa edeceğiz, 2017 yılında da santralin devreye alınmasını planlıyoruz. O alandaki bütün bölgelerde araştırma yetkisi ihalesini kazandık. Araştırmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye'deki gelişim örneğimizi Hırvatistan'da da aynı şekilde göstermeyi planlıyoruz. Şu anki yaptığımız çalışmalarımızı kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Oradaki imkanları en iyi şekilde kullanabilirsek, hem Hırvatistan halkı için hem de orada faaliyet gösteren bir Türk şirketi olarak bizim için çok faydalı olacağına inanıyorum."
- Türkiye'deki kurulu gücümüz 74 megavata ulaşacak
Türkiye'de özel şirket yoluyla yapılan ilk jeotermal enerji santralini Aydın'da inşa ettiklerini aktaran Balat, Dora-1, Dora-2, Dora-3a ve Dora-3b santralleri ile şu anda 54 megavatlık kurulu güce sahip olduklarını belirtti. Balat, Dora-4 santralinin ise temelinin atıldığını ve 2016 yılında devreye alınacağının altını çizdi. Böylece kurulu güçlerinin 2016 yılında 74 megavata ulaşmış olacağını dile getiren Balat, "Biz jeotermal yatırımlarını sadece Türkiye veya Hırvatistan'daki insanlara değil tüm insanlığa yapılan bir hizmet olarak yapıyoruz. Jeotermal ile çevreye zarar vermeden enerji üretmiş oluyoruz. Bu yüzden, jeotermal aslında Anadolu'nun göğsündeki bir pırlanta gibi, iyi değerlendirildiği taktirde ilelebet sürecek bir kaynaktır ve yılın her döneminde enerji elde edebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin toplam 69 bin 981 megavat kurulu gücü bulunuyor. Kurulu jeotermal kapasitesi ise 404,9 megavat ile toplam kapasitenin yüzde 0,6'sını oluşturuyor. Türkiye 2023 yılı itibariyle jeotermalde 1.000 megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...