Gazze'de bir ağaç hikayesi

/ Kaynak: AA
Gazze'de bir ağaç hikayesi

DÜNYA Haberleri  / AA

Yaşı 200'ün üstünde olduğu belirtilen 'Es-Sedra' isimli ağaç, kendisiyle ilgili çok sayıda efsane anlatılması nedeniyle önemli bir yer tutuyor.

Filistin'in Gazze Şeridi'nde yaşı 200'ün üstünde olduğu belirtilen "Es-Sedra" isimli ağaç, kendisiyle ilgili çok sayıda efsane anlatılması ve yol güzergahlarının belirlenmesi açısından önemli bir yer tutuyor.
Ağaçla ilgili efsanelerden önce, gerçeklere ilişkin AA muhabirine bilgi veren, Gazze Belediyesi Sağlık ve Çevre Müdürü Abdurrahim Abu el-Gumbuz, Cehrigiller familyasından olan ve halk tarafından Es-Sedra adı verilen ağacın kentin simgelerinden biri olduğunu söyledi.
Gumbuz, ağacın köklerinin yerin onlarca metre altına uzanması nedeniyle başka bir yere nakledilmesinin mümkün olmadığını aktararak, kesilmemesi için bölgeden geçen yolların güzergahının ağaca göre tespit edildiğini belirtti. Gumbuz, şehrin en işlek kavşaklarından birinin ortasında yer alan ağacın, kazaya neden olmadığını kaydetti.
"Gazze Belediyesi ağacı kesme girişiminde bulundu ancak ağacın kerametini göstermesiyle işlemi gerçekleştirecek buldozer arıza yaptı ve şoförü yaralandı" şeklinde dilden dile söylenen hikayenin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Gumbuz, "Bir gün dahi ağacı kesmeyi düşünmedik. Ağaç, Gazze Şeridi'nin sembollerinden biri ve bizim görevimiz onu korumak" dedi.
Ağacın tarihine değinen Gumbuz, "Sedra, Gazze Şeridi'ndeki en eski ağaç... Belki bazı ailelere ait daha yaşlı zeytin ağaçları olabilir ancak kamuya ait bundan eski bir ağaç yok" diye konuştu.
Gazze Belediyesi'nin kentteki tarihi eserlere ilişkin yayınladığı bültende, Sedra isimli ağacın, Harrubi ailesinden biri tarafından dikildiği için "El-Harrubi" adıyla da anıldığı belirtildi. Bültende ağacın hala meyve verdiği ve dallarında yüzlerce kuşun barındığı ifade edildi.
Bölge sakinlerinden Rafet Gannan (75), "Dedemin bu mübarek ağaçla ilgili bana anlattıklarını çok iyi hatırlıyorum. Ağacın altında evliyalar gömülü o yüzden kimse onu sökemez" diyerek konuyla ilgili söylentilerden birini anlattı.
Gannan, ağacın yapraklarının birçok fiziki ve psikolojik rahatsızlığı tedavi ettiğinin söylendiğini belirtti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...