Fas, Nijerya Büyükelçisi'ni ülkeye çağırdı

Fas, Nijerya Büyükelçisi'ni ülkeye çağırdı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Fas, Nijerya ile yaşanan gerginliğin ardından istişare için Abuja Büyükelçisi Buh'u ülkeye çağırdı

Fas'ın, Nijerya ile yaşanan gerginliğin ardından, Abuja Büyükelçisi Mustafa Buh'u ülkeye çağırdığı bildirildi.
Fas resmi haber ajansının haberine göre, Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral 6. Muhammed'in, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile telefon görüşmesi yaptığı yönündeki iddiaların ardından bilgi almak amacıyla Büyükelçi Boh'un ülkeye çağırdığı belirtildi.
Açıklamada, "Fas Krallığı, devletler arasındaki ilişkilerde geçerli olması gereken sorumluluk ruhu ve ahlaka aykırı bu uygulamaları kınadığını belirtir" ifadesi kullanıldı.
Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Fas'ın, Kral 6. Muhammed'in, Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan ile telefon görüşmesi yaptığı yönündeki asılsız iddiaları şaşkınlıkla karşıladığı kaydedildi.
Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan cumartesi günü yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in, "Nijerya'da bu ay sonu yapılacak seçimleri göz önüne alarak, ülkedeki Müslüman seçmenleri etkilememek için yeniden aday olan Cumhurbaşkanı Jonathan'ın görüşme talebine cevap vermeyi uygun görmediği" belirtilmişti. Kral'ın ayrıca, talebin, "Fas-Nijerya arasında ulusal, Arap ve İslami konularda yakınlaşma olduğu" yönünde algılanabileceği için bu kararı aldığı aktarılmıştı. Açıklamada, Nijerya yönetiminin bu talebinin, diplomatik bir girişimden çok bu ülkedeki "Müslüman seçmenleri etkilemeyi" amaçladığı savunulmuştu.
Nijerya'da halkın, devlet başkanı ve federal parlamentonun üyelerini belirlemek için 14 Şubat'ta sandık başına gitmesi planlanıyordu. Ülkedeki seçim komisyonu, istihbarat servislerinin tavsiyeleri üzerine seçimleri 28 Mart'a ertelemişti.
Fas, 1960'ta bağımsızlığını kazanmasının ardından Nijerya ile diplomatik ilişkiler kuran ülkelerin başında geliyor. Nijerya'nın, 1984'te Fas'taki ayrılıkçı "Polisario Cephesi"ni tanımasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler, ilk kez Kral 2. Hasan'ın kararıyla kesilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...