Kazalar pilotaj hatası

Kazalar pilotaj hatası

GÜNDEM Haberleri

F4 jetlerinin teknik arızadan değil, 10 saniyede yapılması gereken manevranın geç yapılması yüzünden düştüğü ortaya çıktı

Türkiye'de üst üste yaşanan F4 uçak kazaları akıllarda birçok soru işaretleri meydana getirmişti. Elim kazaların sebepleri önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırılarak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ten bilgi alındı. Orgeneral Öztürk'ün düşen F4 uçaklarıyla alakalı verdiği brifingin detayları da ortaya çıktı. Öztürk'ün verdiği bilgilere göre Malatya ve Konya'daki kazalarda yapılan ilk incelemede, sabotaj veya teknik arıza bulunmadığı, jetlerin düşme sebebinin pilotaj hatası olduğu tespit edildi. Brifingde, dikine iniş manevrası yapılan tatbikatlarda uçağın 10 saniyede kendini toparlaması gerektiğini fakat düşen her iki jetin de bu zaman diliminde manevra yapamadığı ifade edildi. F4'ü kullanan iki pilotun iyi eğitimli ve çok tecrübeli olmalarına rağmen bu problemin yaşandığı bildirildi. Öztürk, brifingde eğitim uçuşları konusunda Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğunu, Mısır, Yunanistan ve Kore gibi ülkelerde bu tip kazaların daha fazla yaşandığını söyledi. Konya'daki tatbikatta kullanılan uçakların bombardıman uçağı vasfı taşıdığını, bu yüzden Türkiye'nin F4 jetlerinden kısa vadede vazgeçmesinin mümkün olmadığını gelen bilgiler arasında.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Meclis'te soruları cevaplarken, kendilerine F4 kazalarının dörtte üçünün pilotaj hatasından kaynaklandığı bilgisinin verildiğini hatırlattı. Konya'daki kaza ile ilgili olarak raporun henüz tamamlanmadığını, ancak ilk izlenimlerin pilotaj hatası olduğunu belirten Yılmaz, yeni uçaklar geldikçe F4'lerin kullanımdan çıkarılacağını söyledi.
Yücel KAYAOĞLU

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...