Oyun bağımlılığı müfredata girecek

/ Kaynak: AA
Oyun bağımlılığı müfredata girecek

EĞİTİM Haberleri  / AA

İlk ve orta öğretim düzeyinde verilen derslerin kapsamı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilinçli kullanımına yönelik geliştirilecek.

I·lk ve orta o¨gˆretim du¨zeyinde verilen derslerin kapsamı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilinc¸li kullanımına yo¨nelik gelis¸tirilecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımıyla ortaya c¸ıkan riskler, siber suc¸lar, siber zorbalık, bilgisayar, internet ve oyun bagˆımlılıgˆı, telif hakkı ihlalleri gibi konular mu¨fredat kapsamında ele alınacak.

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda bilinc¸lendirme ic¸in mu¨fredat gu¨ncellenecek.

Bu kapsamda, ilk ve orta o¨gˆretim mu¨fredatı, etkin kullanıldıgˆı durumda bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik, psikolojik, sosyal, ku¨ltu¨rel ac¸ıdan olus¸turdugˆu olumlu etkiyi ifade edecek bic¸imde zenginles¸tirilecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilinc¸siz kullanımının yol ac¸tığı risklere kars¸ı bilinc¸lendirici ic¸erik mu¨fredata eklenecek. Bu konudaki eğitim, etkili olması ic¸in uygulamalı olarak da verilecek.

I·nternet u¨zerinden telif hakkı ihlalleri de mu¨fredatın gu¨ncellenmesi kapsamında degˆerlendirilecek.

Çocuklar risk altında

Bilgi ve iletişim teknolojileri, genel amac¸lı bir teknoloji olarak bireysel, ekonomik ve sosyal yas¸amın kalitesini pek c¸ok ac¸ıdan gelis¸tiriyor. Uluslararası ac¸ıdan, bilgi ve iletişim teknolojileri ve o¨zellikle internete eris¸im temel bir hak ve gereklilik olarak degˆerlendiriliyor. Bununla birlikte, bu teknolojilerin yaygın kullanımı nedeniyle siber suc¸lar, siber zorbalık, bilgisayar, internet ve oyun bagˆımlılıgˆı gibi yeni risk alanları ortaya c¸ıkıyor. Kis¸isel bilgilerin ko¨tu¨ye kullanımı, nefret so¨ylemi, dezenformasyon gibi olumsuzluklar daha kolay yaygınlas¸ıyor.

Avrupa genelinde 2012'de 9-16 yas¸ grubundaki c¸ocuklar u¨zerinde gerc¸ekles¸tirilen Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Araştırması, bilgi ve iletişim teknolojilerini en yaygın kullanan kitle olan c¸ocuklar ac¸ısından yol go¨sterici bilgiler ic¸eriyor. Aras¸tırma sonuc¸larına go¨re, Tu¨rkiye'de c¸ocukların yu¨zde 25'i interneti bagˆımlılık derecesinde kullanıyor.

Facebook hesabı olan c¸ocukların yu¨zde 42'si bilgilerinin herkese ac¸ık oldugˆunu, yu¨zde 19'u adres, yu¨zde 18'i ise telefon bilgilerini paylas¸tıgˆını, yaklas¸ık yu¨zde 50'si ise gizlilik ayarlarını degˆis¸tirmeyi bilmedigˆini ifade ediyor.

Ayrıca Tu¨rkiye'deki c¸ocukların yu¨zde 3'u¨ siber zorbalıgˆa maruz kaldıgˆını, yu¨zde 18'i internet u¨zerinden yabancılarla iletis¸ime gec¸tigˆini, yu¨zde 13'u¨ cinsel, yu¨zde 15'i zararlı ic¸erigˆe (intihar, uyus¸turucu gibi) maruz kaldıgˆını belirtiyor.

Tu¨m bu risk fakto¨rlerine ragˆmen ailelerde beceri ve bilinc¸ du¨zeyinin yetersiz olması problemi daha da derinles¸tiriyor. Babaların yu¨zde 49'u internet kullanırken, bu oran annelerde yu¨zde 24'le sınırlı kalıyor. Sayısal okuryazarlık oranı du¨s¸u¨k olan veliler c¸ocuklarını internetin yol ac¸tıgˆı risklerden korumak ic¸in eve internet bagˆlatmamayı tercih edebiliyor.

Çocukların güncel ihtiyaçlarına cevap verilecek

Bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda eğitim yoluyla yapılacak bilinc¸lendirme faaliyetleri kapsamında yapılacak çalışmalar şöyle:

- I·lk ve orta o¨gˆretim du¨zeyinde verilen derslerin kapsamı bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilinc¸li kullanımına yo¨nelik olarak gelis¸tirilecek.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanıldıgˆı takdirde ekonomik ve sosyal ac¸ıdan yol ac¸tıgˆı olumlu etkiler egˆitim ic¸erigˆine dahil edilecek. O¨zellikle bu alanındaki bas¸arı hikayelerinin ic¸erikte yer alması sagˆlanacak.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla ortaya c¸ıkan riskler (siber suc¸lar, siber zorbalık, bilgisayar, internet ve oyun bagˆımlılıgˆı, telif hakkı ihlalleri gibi) mu¨fredat kapsamında ele alınacak.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin barındırdıgˆı psikolojik ve fizyolojik risklere kars¸ı hem farkındalık hem de sahip olunması gereken yetkinlikler ile ilgili teorik ve uygulamalı egˆitim ic¸erigˆi olus¸turulacak. Bu uygulamalı egˆitim ic¸erigˆi, sosyal paylas¸ım sitelerinde kullanıcı ayarlarının yapılması, tanınmayan kis¸ilerle arkadas¸ olunmaması, internette kars¸ılas¸ılan bilgilerin dogˆrulugˆunun test edilmesi, bilgisayar oyunlarına yaklas¸ım gibi c¸ocukların gu¨nlu¨k hayatta sıklıkla kars¸ılas¸tıgˆı durumları kapsayacak kapsam ve gu¨ncellikte olacak.

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...