'İsrail ve ABD'nin İran'a karşı bir askeri eylem planı geliştirmesi gerek'

/ Kaynak: AA
'İsrail ve ABD'nin İran'a karşı bir askeri eylem planı geliştirmesi gerek'

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail eski Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin: 'İsrail ve ABD'nin İran'a karşı bir askeri eylem planı geliştirmesi gerek'

İsrail'in Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, askeri alandaki yeni teknolojiler konulu bir konferansta konuşan Yadlin, "İran'ın anlaşmayı ihlal ederek, nükleer eşiğe geri dönmesi ihtimaline karşı Amerikalılarla birlikte bir askeri eylem planı geliştirmeliyiz" ifadesini kullandı.
İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak parlamento seçimlerinde Siyonist Birlik partisinden aday olan ve savunma bakanlığı için adı geçen Yadlin, ABD ve İsrail arasında böyle bir anlaşma yapılmasının, "gelecekte Tahran'ın nükleer enerji programını sürdürmesini zorlaştırabilmek için gerekli olduğunu" savundu.
"Askeri müdahaleye ABD onayı sağlanmalı"
ABD'yi, "İsrail'in merkezi ve çoğu zaman tek ortağı" olarak tanımlayan Yadlin, iki ülke arasında geliştirilmesi gereken bu planın, İran'ı sadece nükleer plandan vazgeçirmekle kalmayacağını, aynı zamanda İran'ın nükleer silah kapasitesine ulaşması durumunda bir "stratejik sigorta" görevi göreceğini iddia etti.
Yadlin, "İran'ın anlaşmayı (İran'ın P5 1 devletleri ile varılabilecek) ihlal ederek nükleer eşiğe geri dönmesi ihtimaline karşı Amerikalılarla birlikte bir askeri eylem planı geliştirmeliyiz. ABD ile varılacak anlaşma, İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal etmesi durumunda, İsrail'in geçmişte ABD'nin desteğini alamayan askeri müdahale gibi alanlarda yetkili kılınmasını hükme bağlamalı" dedi.
İran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5 1 ülkeleri arasında sürdürülen müzakerelerin bir sonraki turunun 15-20 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi bekleniyor. Nükleer görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Taraflar, mart ayı sonuna kadar ön anlaşma niteliğindeki bir çerçeve anlaşma yapmayı hedefliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 3 Mart'ta ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada İran ile varılmaya çalışılan nükleer anlaşmayı sert bir şekilde eleştirmiş, P5 1 ülkelerinin İran'la müzakere ettiği anlaşmanın "kötü bir anlaşma" olduğunu savunarak, "Onsuz daha iyi oluruz" demişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...