Kozmik Oda soruşturmasında son durum

/ Kaynak: AA
Kozmik Oda soruşturmasında son durum

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının "Kozmik Oda" soruşturmasına ilişkin takipsizlik kararında, ihbarı yapan kişinin tespit edilemediği vurgulandı.

nbsp;Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, kamuoyunda "Kozmik Oda" soruşturması olarak anılan ve bazı Seferberlik Tetkik Kurulu Personelinin adının karıştığı soruşturmaya ilişkin takipsizlik kararında, soruşturmanın Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelen ihbar telefonu üzerine başlatıldığı, ihbarın Keçiören'deki bir telekom bayisinden yapıldığı, iş yerinde kamera bulunmadığı ve ihbarcının tespit edilemediği belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "mağdur" olarak yer aldığı kararda, 38 kişi "şüpheli" olarak gösterildi ve soruşturmanın, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs" suçlarından yürütüldüğü bildirildi.

Kararda, 19 Aralık 2009 saat 14.50 sıralarında, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne ait telefonu arayan erkek bir şahsın "Çukurambar'da Bülent Arınç'ın evine geliş gidişlerinde, civarda 06 BH ... ve 06 LJY ... plakalı araçları gördüğünü, araçlardan, içindekilerden ve Arınç'a yönelik saldırıda bulunabileceklerinden şüphelendiğini" belirterek, telefonu kapattığı anlatıldı ve bunun bildirilmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin soruşturma başlattığı aktarıldı.

İhbar konusu olayın araştırılması için nöbetçi savcının, "Günün önemine binaen ihbarda geçen araçların ve şahısların tespit edilmesine yönelik çalışma yapılması, tespit edilmesi halinde şahısların etkisiz hale getirilerek yakalanması, üst ve araçlarının titizlikle aranması" talimatı verdiği ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Kolluk görevlilerince telefon ihbarında belirtilen bölge civarında yapılan çalışmalarda saat 17.00 sıralarında Çukurambar Mahallesi 1425. Cadde No: 22 adresinde ihbarda geçen 06 BH ... plakalı aracın park halinde görüldüğü ve bir süre beklenildiği, saat 17.10'da park halinde bulunan aracın yanına ihbarda geçen ikinci araç olan 06 LJY ... plakalı araç ile şüpheliler E.Y.B. ve İ.G.'nin geldikleri, daha sonra da araçtan inip park halinde bulunan 06 BH ... plakalı aracın yanına geldiklerinin görüldüğü, kolluk görevlilerince her iki şahsa kimlik ibraz edildikten sonra şahıslar etkisiz hale getirilmek istendiği, şahısların askeri personel olduklarını beyan ettikleri, yapılan kimlik kontrolünde şüpheli E.Y.B'nin albay, şüpheli İ.G'nin binbaşı rütbesinde askeri personel oldukları belirlenmiştir.

Yakalanan şahısların askeri personel olduklarının anlaşılması ve nöbetçi Cumhuriyet Savcısı'nın 'Merkez Komutanlığı ile irtibata geçilmesi, Merkez Komutanlığı personeliyle birlikte şüphelilerin üst ve araçlarının aranması' talimatı üzerine Ankara Merkez Komutanlığı yetkilileri haberdar edilmiş ve şüphelilerin kabaca üst aramaları yapılmıştır."

Kararda, Merkez Komutanlığı personelinin gelmesi beklenirken şüpheli E.Y.B'nin "su içmek istediği sırada sağ avucunun içerisindeki bir kağıdı yutmaya çalıştığı", zorla alınan kağıtta "1424. Cd. ... A" ibaresinin bulunduğuna dair Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince tutanak tutulduğu, ancak şüphelilerin, tutanağı imzalamadıkları bildirildi.

Şüphelilerin üzerlerinde, ikametlerinde ve araçlarda yapılan aramalarda el konulan not, bilgisayar, hafıza kartı, cep telefonu, kartvizit, ajanda, CD, DVD gibi eşya ve dokümanların sıralandığı kararda, şüphelilerin, arama işlemlerinin ardından, ifadeleri alınmadan serbest bırakıldıkları aktarıldı.

Şüphelilerin kullandıkları 06 LJY ... plakalı araçtaki aramada elde edilen "Tekerlekli Araç Günlük Görev ve Koruyucu Bakım" formuna göre, aracın birlik komutanlığının Ankara Seferberlik Belge Başkanlığı olduğu belirtilen kararda, bunun üzerine aracın görevlendirme ve sevk işlemlerinde imzası bulunan ve şüphelilerle "ilişki ve irtibatlı oldukları değerlendirilen" M.A, O.D, A.B, Y.A, S.A ve S.T'nin de şüpheli sıfatıyla soruşturmaya dahil edildiği bildirildi.

-İhbarcıya ulaşılamadı

Araştırmalar sonucunda, ihbarın, Keçiören'deki bir telekom bayisinden yapıldığı, iş yerinde kamera bulunmadığı ve ihbarı yapanın tespit edilemediğine yer verilen kararda, ihbara konu araçlardan birinin Genelkurmay Başkanlığına, diğerininse araç kiralama şirketine ait olduğu ve şüpheli E.Y.B'nin 19 Aralık 2009'da kiralandığının belirlendiği anlatıldı.

Tanıklığına başvurulan oto kiralama şirketi işletmecisi A.D'nin, otomobili E.Y.B'nin 2 günlüğüne kiraladığını bildirdiği, onunla birlikte arkadaşları O.D, İ.G, M.A'nın da birlikte veya tek gelerek araba kiraladıklarını, bu kişilerin Genelkurmay Başkanlığında çalıştıklarını bildiğini ancak tam görev yerlerini bilmediğini, bu şahısların arkadaşı olan A.B'nin de kendisinden araç kiraladığını, O.D'nin kendisini hafta içi arayarak araç kiralamak istediklerini söylediğini, aracı almaya kendisinin veya ismini saydığı diğer arkadaşlarından birinin geldiğini, genellikle araçların hafta sonu kullanılmak üzere kiralandığını beyan ettiği kaydedildi.

Araç kiralama firmasından elde edilen orijinal kiralama sözleşmelerinin birer nüshalarının 26 Aralık 2009'da Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Bölge Başkanlığında, şüpheli Y.A'nın kullandığı odadaki aramada ele geçirildiği belirtilen kararda, şüphelilerin kullandıkları cep telefonlarının HTS kayıtları sıralandı ve "bunların incelenmesinde, çeşitli tarihlerde Çukurambar mevkisinde CELL bilgisi verdikleri, özellikle son iki ayda buradan CELL bilgilerinin yoğunlaştığı" ifade edildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerinin E.Y.B'den "yutmak üzereyken elde edildiği belirtilen" kağıttaki adreste Başbakan Yardımcısı Arınç'ın yanı sıra milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, emekli ve esnaf kişilerin ikamet ettiği ve apartman girişinde kamera sisteminin bulunmadığı anlatılan kararda, bu şüphelinin üst aramasında elde edilen adresin ise Dikmen'deki Milli Savunma Bakanlığı Lojmanlarına ait olduğu ve burada bir askeri personelin ikamet ettiğine dikkat çekildi.

E.Y.B'nin ikametinde ele geçirilen ajandada yazılan ve "Abdullah Gül" ibaresiyle başlayan yazı içeriğinde, ağırlıklı olarak eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, eski cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer ve Süleyman Demirel gibi birçok kişi hakkında gerçeği yansıtmayan ibarelerin bulunduğu ifade edilen kararda, bu araştırma ve işlemlerden sonra 25 Aralık 2009'da Ankara Merkez Komutanlığına müzekkere yazılarak, 8 şüphelinin gözaltına alınması ve istendiğinde savcılıkta hazır edilmesinin istendiği aktarıldı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...