İşitme engelli çocuklardan savaşı anlatan çizgi film

/ Kaynak: AA
İşitme engelli çocuklardan savaşı anlatan çizgi film

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail saldırılarının Gazzeli işitme engelli çocuklar üzerindeki kötü etkileri, çizgi film çalışmalarının yapıldığı aktivitelerle azaltılmaya çalışılıyor.

İşitme engelli çocuklar okulunda, çizgi film hazırlamak için kolları sıvayan çocuklar, saldırılarda yaşadıklarını sessiz bir şekilde kağıda döküyor. nbsp;
İşaret diliyle AA muhabirine çalışmalarını anlatan 14 yaşındaki Abdullah Gazal, filme başrol olması için bir tavşan seçtiklerini ve bu tavşanın saldırılar sırasındaki sıkıntıları anlatan bir rol oynayacağını belirtti.
Filmde sabah erken saatlerde uyanan küçük tavşanın ekmek almak için evden çıkacağını, bu sırada da saldırıların başlayacağını ifade eden Gazal, arkadaşlarıyla hazırladıkları bu film sayesinde kendini çok iyi hissettiğini, savaşın kötü etkilerinden biraz olsun uzaklaşabildiğini kaydetti.
Savaş sırasında yaşadıkları sıkıntılardan da bahseden Gazal, ailesinin çoğunun işitme engelli olduğunu ve saldırılar sırasında yiyecek bulma konusunda çok fazla zorluk yaşadıklarını ifade etti.
Gazal, işitme engelli oluşu nedeniyle sadece saldırılar sonucu meydana gelen sallantıları hissedebildiğini, füzelerin nereye düştüğünü anlayamadığını, sözkonusu durumun da psikolojik olarak kendisini çok yorduğunu belirtti.
Kısmi işitme kaybı problemi yaşayan 12 yaşındaki Aya Ebu Tavile de saldırılar sırasında Şucaiyye Mahallesi'nde olduğunu ve çok zor günler yaşadıklarını kaydetti.
Saldırılar nedeniyle babasının ayağına şarapnel isabet ettiğini, annesinin de babasına refakat ederek hastaneye gittiğini belirten Aya, işaret diliyle "O gün kardeşlerimle ben ilgilenmek zorunda kaldım. En küçük kardeşim işitme engelli. Ona etrafta olup bitenleri anlatmaya ve diğer kardeşlerimle arasında iletişim kurmaya çalıştım. Bizim için çok zor günlerdi" dedi.
Çizgi film yapımına katılım konusunda hevesli olduğunu ve ilk kez böyle bir faaliyet gerçekleştirdiklerini ifade eden Aya, bu tür etkinliklerin kendisini rahatlattığını ve mutlu ettiğini anlatmaya çalıştı.
"ELEKTRİKLER KESİLDİĞİNDE İŞARET DİLİNİ KULLANAMIYORLAR"
Okulun öğretmenlerinden Saad Gavd, "Savaşın çocuklar üzerindeki kötü etkilerini azaltmak için böyle bir aktiviteyi uygulamaya koyduk" ifadesini kullandı.
Gavd, işitme engelli çocukların diğer çocuklarla kıyaslandığında saldırılardan çok daha fazla etkilendiklerine, korku ve endişelerini dile getirememenin psikolojilerini daha çok bozduğuna dikkati çekti.
Gazze'deki uzun süreli elektrik kesintilerinin de çocukların durumlarını zorlaştırdığını ifade eden Gavd, "İnsanlarla görsel olarak iletişim kuran çocuklar, elektrik kesildiğinde işaret dilini kullanamıyor" dedi.
İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...