'Herkese sağlık'ta prim borcuna af

'Herkese sağlık'ta prim borcuna af

Ekonomi Haberleri

Geliri 400 liradan az olanların, gelir testi yaptırmadığı için biriken prim borçları, 31 Mart'a kadar test yaptırılması halinde affedilecek

Bütün vatandaşların sağlık hizmeti alması için getirilen sistemde, prim affı müjdesi geldi. Sosyal güvenlik uzmanları, Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 31 Mart'a kadar gelir testini yaptırması halinde borçlarının yeniden yapılandırılacağını söyledi. 6552 sayılı Torba Yasa'da yer alan GSS'ye ilişkin prim affı düzenlemelerinden yararlanma süresinin bitimine kısa bir zaman kaldığı ve borcu olanların prim affını kaçırmaması gerektiğini söyleyen sosyal güvenlik uzmanı Resul Kurt, herkesin sağlık hizmetlerinden eşit yararlanması amacıyla zorunlu hale getirilen uygulamanın 1 ocak 2012'de başladığını hatırlatarak, "11 Eylül 2014 tarihinden önce GSS tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişiler, 31 Mart'a kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurup, gelir testini yaptırmaları halinde borçları tescil tarihinden itibaren güncellenecek. Belirlenen gelir seviyesine göre primler de tahakkuk ettirilecek" dedi.
TAKSİTLENDİRME DE VAR
nbsp;Gelir testi yapıldığında, kişi başına 400.5 liradan az geliri olduğu tespit edilenler herhangi bir prim ödemeyecek. Ayrıca prim ödemesi gerekmediği halde, test yaptırmadığı için adına borç biriken, aynı zamanda sağlık hizmeti alamayan kişilerin borcu da affedilecek. Kurt, "400.5-1201.5 lira arasında geliri olanlar ayda 48.6 lira, 1201.5-2403 lira arası geliri olanlar ayda 144.18 lira, 2403 liradan fazla geliri olanlar ise 288.36 lira GSS primi ödeyecek. Yaptırılacak gelir testi sonucunda adına prim tahakkuk edenler ise, geçmişteki borçlarına 6 aydan 18 aya kadar taksit yaptırabilecek. Taksit yaptıranların ilk ödemesi 1 Haziran'da olacak" dedi. Konuyu tam anlayamayan birçok vatandaş gelir testi yaptırmadığı için üst sınırdan borçlandırılmış, borcunu ödeyemeyenler sağlık hizmeti alamamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...