Türkiye'den Peşmerge'ye askeri danışmanlık desteği

Türkiye'den Peşmerge'ye askeri danışmanlık desteği

GÜNDEM Haberleri

"Asıl kozmik belgeler ana karargahtaydı" diyen dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı'ndan ilginç detaylar..

Buket Güven / MALTA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele için eğitip donattığı Peşmerge'ye askeri danışmanlık da yaptığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun DAEŞ tehdidine karşı oluşturulan koalisyona Türkiye'nin katkısından Peşmerge'nin eğitimi ve Şii-Sünni çatışması ihtimaline karşı neler yapıldığına ilişkin sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:
nbsp;
Soru: Uluslararası koalisyonun Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesine operasyonunda Türkiye nasıl rol oynayacak? Türkiye'nin hala Musul'u aklında tuttuğu iddiaları var bunları nasıl değerlendirirsiniz?
nbsp;
Cevap: Geçen gün Almanya'da da gündeme getirdik bizim hiç kimsenin toprağında gözümüz yok. Hele hele böylesi zor şartlarda bunu düşünmemiz fırsatçılık olur. Türkiye hiç böyle bir yola tenasül etmedi hiçbir konuda. Ama bizim prensimiz belli. Bizim komşu ülkelerin hiçbirisinin toprağında gözümüz yok ve onların her zaman toprak ve sınır bütünlüğünü herkesten daha fazla savunageldik.
nbsp;
SÜNNİ-Şİİ ÇATIŞMASINI ÖNLEMEK İSTİYORUZ
Bizim Musul' a en büyük katkımız Sünni-Şii çatışmasını önleyebilmek olur. Esasen şu anda Tikrit'te de baş gösterdi. Şimdi DAEŞ'e yönelik bir operasyon başlatıldı, başlatılması da lazım. Musul'da da başlatılması lazım ama burada sadece Şii milislerin ön plana çıkması hatta sonrasında Sünnilere yönelik saldırıların olması ile DAEŞ'le mücadele yapılamaz. DAEŞ'le etkili mücadele yapmak istiyorsak o bölgedeki Sünnileri kazanmak gerekir, onların desteğini almak lazım. Bugüne kadar DAEŞ'le katılanlara baktığınız zamanda işte kamplarda kalanlar, zulüm görenler ya tasfiye edilen askerler ya dışlanan Sünni diğer gruplar. O yüzden bunların desteğini almak lazım. Tikrit'te Musul'da ve Irak'ta yeni bir Sünni Şii çatışmasına ihtiyacımız yok. Böyle bir şeyi Irak bir kere daha kaldıramaz böyle bir lüksümüz yok. O yüzden biz taraflara bu konularda uyarılar yapıyoruz. En büyük desteğimiz bu olabilir bunu başarırsak.
nbsp;
ULUSAL MUHAFIZLARI EĞİTECEĞİZ
İkincisi biz şu anda Peşmerge'yi eğitiyoruz ama Bağdat'ın doğru dürüst ordusu olmadığı için onlardan talep gelmesine rağmen sadece bazı yardımlar yaptık. Onların eğitilmesi ile ilgili çok ciddi adım atmadık ama prensip olarak 'evet' dedik. Ulusal muhafızların da kurulması gündemde. Musul'da da ulusal muhafızların kurulması gündemde biz onları da eğitebiliriz. Yani eğitmek istediğimizi söyledik onlara. Davet geldi biz de evet dedik hazırlıklarını da yapıyoruz. Biz Musul'un geri alınmasında askeri, stratejik, bilgi paylaşımı, lojistik ve orada toplumun tüm sekmenlerinin tekrar kazanılması Sünni-Şii çatışmasının önlenmesi gibi çok önemli katkılarımız olabilir.
nbsp;
TÜRK ASKERİ DANIŞMANLIK YAPIYOR
Musul'un alınmasında bizim eğittiklerimiz de diğer ülkelerin eğittikleri-donatıları da var. Almanya gibi ABD gibi müttefiklerimiz de eğit donat yapıyor. Bunlar, hepsinin gücünün birleşmesi ile oluyor. Orada danışmanlık da yapılıyor. Bu eğitip donatan komutanlar aynı zamanda arazide de danışmanlık yapıyor. Yani sadece eğitip donatılması yetmiyor nasıl hareket edecekleri konusunda da danışmanlık yapılıyor. Bizim orada eğitip donatan komutanlarımız var tabi. Bir de bizim irtibat büromuz var.
nbsp;
Soru: Suriye'deki ılımlı muhaliflerin eğitimi başladı mı?
Cevap: Teknik hazırlıklar bitmek üzere yakın bir zaman içerinde başlar.
nbsp;
İNCİRLİK KAPSAMLI STRATEJİNİN PARÇASI OLABİLİR
Eğitmek lojistik destek vermek, istihbarat paylaşımı yapmak… Hepsi birbirinden önemli bunların. İncirlik'in kullanımı sadece belli bir amaçla sadece belli bir stratejide gündeme gelmiyor. Eğit-donatta da İncirlik'in kullanımı gündemde değildi. Biz Irak'ta Suriye'de kapsamlı bir stratejinin parçası olarak görüyoruz. Sonucu belli, amacı belli bir strateji olursa biz içine gireriz üslerimizi açarız.
nbsp;
HEM DAEŞ HEM REJİM HEDEF OLMALI
Bunun öğelerinden bir tanesi askeri yani DAEŞ'le ve diğer terör örgütü ile mücadele hem de rejim saldırılarını durdurmak. Bunun içinde siyasi çözüm var. Siyasi bir dönüşümün sağlanması ulusal birlik hükümetinin kurulması ve bunların da seçime hazırlanması. Cenevre deklarasyonunda olduğu gibi…
nbsp;
DEAŞ'I CEZALANDIRALIM AMA MEVCUDİYETİ SÜRSÜN OLMAZ
Diğeri Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünün tesis edilmesi ve bir başka konu da insani boyut. Göçmenler yerinden edilmiş insanlar o yüzden güvenli ve uçuşa yasak bölge gibi tekliflerde bulunduk. Yani işin siyasi boyutunu askeri ve insani boyutunu kapsayan DAEŞ'i cezalandıralım ama mevcudiyeti devam etsin olmaz. DEAŞ'ı yok edelim ayrılalım, rejim dursun olmaz. Yarın başka terör örgütü gelir güçlenir. Bataklık devam ettiği sürece olmaz İnsani boyutunu ihmal edersen olmaz. Yani her şeyiyle belli kapsamlı, önceden belirlenmemiş çerçevesi çizilmiş strateji çerçevesinde Türkiye nasıl katkı sağlayabileceğini söylüyor. nbsp;
nbsp;
YABANCI SAVAŞÇILARLA MÜCADELE KOMİSYONU EŞ BAŞKANIYIZ
Yabancı savaşçılarla mücadele komisyonun eş başkanlığını üstlendik Hollanda ve Fas'la beraber. Ne katkı sağlayabileceğimiz söylüyoruz. Yeter ki böyle amacı ve sunucu belli olan bir stratejide birleşelim. Ama bu konuda farklı görüşler var koalisyon içindeki ülkeler arasında da. Bu ülkelerin kendi içlerinde de görüş farklılıkları var.
nbsp;
ARAZİDEKİ GERÇEKLER İYİ ANALİZ EDİLMELİ
Arazideki gerçekleri iyi analiz yapmak lazım. Şimdi Suriye rejimine karşı bir şeyler yapmamız gelir diyen bir eğilim başladı. Ama ciddi bir şekilde değil. DAEŞ'e karşı bence kara operasyonu mutlaka şart. Yani DAEŞ ve diğer terör örgütlerini temizlemek istiyorsanız kara operasyonu olmadan olmaz. Ama bunu ama koalisyon olarak yapacağız ama oradaki güçleri oluşturup destek vereceğiz. Biz de onlara başka türlü destek vereceğiz başka türlü mümkün değil. Yani biz oradaki güçlere havadan destek veririz. Orda mutlaka arazide karadan müdahale edecek güçlerin olması lazım. İncirlik sadece bir şeyin şartı değil. Tüm unsurlarda anlaşırsak her şey olabilir.
nbsp;
NOTAM KONUSUNDA HAYATI DÜZELTTİK
Soru: Ege'deki notamlı bazı sahaların çıkarılarak Atina'ya jest yapıldığı iddiaları var? Bunun perde arkası nedir?
nbsp;
Cevap: Notam kaldırılmadı kafa karışıklığı da değil son derece net. O notamın içerinde olmaması gereken bir alan vardı. O alanı çıkarttık ve sehven hatalı olduğunu söyledik. Hata olabilir liste yaparken, gözden kaçabilir. Hatalı bir şey varsa düzelteceksiniz. Burada kasıt yok. Hatalı olmuş kimseye jest değil. Sehven yapılan hatayı dürüstçe düzelttik.
nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...