Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den Anayasa Mahkemesi'ne 'ifade özgürlüğü' ödülü

/ Kaynak: DHA
ABD'den Anayasa Mahkemesi'ne 'ifade özgürlüğü' ödülü

GÜNDEM Haberleri  / DHA

ABD'de Columbia Üniversitesi, ilk kez verdiği 'Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü'ne Türkiye Anayasa Mahkemesi'ni layık gördü.

Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger'in girişimiyle New York'ta bir araya gelen kurul, uluslararası hukuk değerlerini savunarak ifade özgürlüğünü güçlendiren yargı kararlarını ve dünya çapındaki hukuki temsili temel alarak verdiği ödüle, Türkiye'nin yanı sıra Zimbabwe Anayasa Mahkemesi ile dünya çapında gazetecilerin haklarını savunmasıyla bilinen Medya Yasal Savunma Girişimi'ni de (MLDI) layık gördü.

Columbia Üniversitesi, Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin internet kullanım ve erişimine önemli kısıtlamalar getiren ''İnternet Yasası''nı hükümsüz kılması, Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerine getirilen yasakları bozmasından dolayı 'Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.

Bu kararların alındığı dönemde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı koltuğunda oturan Haşim Kılıç, ifade özgürlüğüne yönelik aldığı kararlar nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar tarafından sert bir dille eleştirilmişti.

Columbia Üniversitesi, yaptığı açıklamada, ''Türkiye Anayasa Mahkemesi Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren İnternet Yasası'ndaki mevzuat değişikliklerini hükümsüz kılarak çevrimiçi ifade özgürlüğünü korudu. Değişiklikler Türkiye'nin Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı'na (TİB) mahkeme kararı olmadan web sitelerini bloke etme ve internet işlemleri ile ilgili gözetim yapma yetkisi verecekti. Ayrıca Anayasa Mahkemesi, Twitter ve YouTube'a erişim yasağını da verdiği kararla bozdu. Bu üç konuda Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin görüşleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından önemli derecede alıntı yapmıştır'' dedi.

İfade özgürlüğü ödülü alan bir başka kuruluş Medya Yasal Savunma Girişimi ise dünya genelinde gazetecilerin haklarını savunan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak biliniyor. MLDI, Burkina Faso'da bir savcının yolsuzluğunu yazdığı için hapis cezası alan gazeteciyi savunması ile ödüle layık görüldü. Zimbabwe Anayasa Mahkemesi de ceza alan iki gazetecinin yargı kararını bozduğu gerekçesi ile ödüle layık görüldü.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...