'AP'nin raporu tarihi gerçeklerden yoksun'

/ Kaynak: AA
'AP'nin raporu tarihi gerçeklerden yoksun'

Politika Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç: AP'nin kabul ettiği 2013 Yılı İnsan Hakları raporunda 1915 olaylarıyla ilgili ifadelerinin tarihi gerçeklikten yoksun.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun 12 Mart'ta kabul ettiği "2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi" başlıklı raporda 1915 olayları konusunda tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun ifadelere yer verildiğini belirterek, "Bu ifadeleri her bakımdan fevkalade sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Avrupa Parlamentosu'nun "2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu"nda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili ifadeler hakkındaki bir soruya cevabında, raporda 1915 olayları konusunda tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun ifadelere yer verildiğini, bu ifadeleri her bakımdan fevkalade sorunlu bulduklarını ve esefle karşıladıklarını bildirdi.
Bilgiç, "Rapor, Osmanlı İmparatorluğu'nun tüm İmparatorluk halkı için trajik olan bir dönemini, seçici bir adalet duygusu ve tek taraflı bir yaklaşımla yorumlamaktadır. Ülkemizin konuya ilişkin insani, gerçekçi ve yapıcı açılımlarını göz ardı etmekte, mantık ve hukuk dışı talepler öne sürmektedir. Bu tarihi meseleyi bilmeyenler veya siyaseten istismar etmek isteyenlerce atılan bu adımlar, Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiği gibi, Türkler ile Ermenilerin geleceklerini birlikte inşa edebilmelerini de zorlaştırmaktadır" ifadesine yer verdi.
"Avrupa Parlamentosu'nun bu tek yanlı yaklaşımını 1987 yılında kabul ettiği 'Ermeni Sorununun Siyasi Çözümü' başlıklı kararda ve müteakip belgelerinde de sergilediğini" hatırlatan Bilgiç, bu yöndeki adımların Türk-Ermeni dostluğuna hizmet etmediğinin açıkça tecrübe edildiğini belirtti.
Bilgiç, şunları kaydetti:
"Avrupalı ortaklarımızdan beklentimiz, sorunu daha da derinleştirmek değil çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak ve konunun tarafsız ve bilimsel şekilde araştırılmasından kaçınan Ermeni tarafını diyaloğa ve uzlaşmacı olmaya teşvik etmektir. Türkiye, önyargılı ve tarafgir müdahalelere rağmen Türkler ve Ermenilerin ortak tarihlerini birbirleriyle adil ve açık görüşlülükle diyalog halinde ele almaları için üzerine düşeni yapmaya ve tarihe tek taraflı bakışın, evrensel değerler ve uluslararası hukuk hilafına tescil ettirilmesine yönelik girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...