Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz İran'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz İran'da

Politika Haberleri

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ile İran arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması'nın (TTA) iki ülkenin ticaretine katkı sağladığını söyledi.

İran'ın başkenti Tahran'da temaslarda bulunan Bakan Yılmaz, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, TTA'nın orta ve uzun vadede ticaret hacmini artıracağını belirtti.
Tercihli Ticaret Anlaşması'nın listesine her yıl 15 yeni ürün ilave etmek istediklerini ifade eden Yılmaz, "Ticaret konuları gerçekten iki tarafın da kazançlı çıktığı konular. Bazı konularda biz, bazı konularda da İran taviz veriyor. Sonuçta iki tarafın halkı da bundan faydalanıyor. Bir taraftan rekabet artıyor ve bu rekabet artışı geniş perspektif açısından bakınca herkesin lehine" dedi.
Kısa vadede bazen sanayicilerin rekabetten dolayı sıkıntı yaşayabileceğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Ama orta ve uzun vadede daha dinamik bir yapının oluşması ve ticaret hacminin büyümesi açısından son derece önemli. Tabi bunu yeni anlaşmalarla tamamlamak gerekiyor. Biz her yıl bu tercihli ticarete 15 tane yeni ürün ilave etmek gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda müzakereler devam ediyor. Ticareti kolaylaştırıcı bir anlaşmayı da müzakere ediyoruz. Bir taraftan da yatırımları artırmak için gayret ediyoruz. Bütün bunları bütünlük içinde değerlendirmek gerekir. Böyle baktığınız zaman her iki ülkenin ekonomisine faydalı bir anlaşma ancak noktasal olarak bazı firmalar zorlanabilir. Onlar da zaman içinde aşılabilir inşallah."
- "İki ülkenin iş birliği Ortadoğu'nun istikrarına katkıda bulunacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Nisan'da İran'a yapacağı ziyareti hatırlatan Yılmaz, burada Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin de gündeme geleceğini belirtti.
Bölgedeki çatışmaların mezhep savaşına dönüşmemesi için iki ülkeye de büyük görevler düştüğünü dile getiren Yılmaz, "Suriye ve Irak gibi ülkelerde yaşanan gelişmeler Türkiye ve İran'ı çok yakından ilgilendiriyor. Aslında Türkiye ve İran'ın güçlü iş birliği yapması gereken hususlar özellikle de Ortadoğu'da mezhep çatışmasının oluşmaması, herkesin uyum içinde yaşayabilmesi ve istikrarın güçlenmesi bakımından Türkiye ve İran'a büyük sorumluluklar düşüyor. Bu iki ülke arasındaki görüşmeler, anlayış birliği ve iş birlikleri, inanıyorum ki bütün Ortadoğu'nun istikrarına katkıda bulunacaktır."
İki ülke ticaretinde milli para birimlerinin kullanılması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin sadece İran değil, tüm ülkelerle milli para birimleriyle ticareti desteklediğini belirterek, konuyla ilgili Türkiye ve İran merkez bankalarının projeyi daha işler hale getirmek için görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...