Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Antep katmeri' tescilleniyor

'Antep katmeri' tescilleniyor

YAŞAM Haberleri

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep ile özdeşleşen lezzetlerden 'Antep katmeri' tatlısının tescilini alacak.

GSO'dan yapılan açıklamaya göre, şehrin geleneksel tatlılarına ve yöresel el sanatlarına sahip çıkmaya devam eden Oda, uluslararası tescilini alma başarısı gösterdiği "Antep baklavası" ve tescil sürecini başlattığı "Kutnu kumaşı'nın ardından şimdi de "Antep katmeri" için harekete geçti.
GSO, içerisinde Antep fıstığı ve kaymak kullanılarak geleneksel özelliklere uygun olarak yapılan ve genellikle kahvaltıda yenilmesi tercih edilen Antep katmerinin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuruda bulundu. Coğrafi işaretin alınması durumunda, Antep katmerinin standardının korunması ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağlanmış olacak, marka değeri kazandırılacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye'nin sanayisi ve ticaretinde önemli yere sahip Gaziantep'te çok çeşitli el sanatları bulunduğunu ve zengin bir mutfağa sahip olduğunu belirtti.
Gaziantep mutfağının seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla oluştuğunu ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye'de bütün illerini kapsayan lezzet haritası çalışmasına göre, çeşit açısından en zengin mutfağa sahip il, Gaziantep. Gaziantep mutfağı 291 çeşit yemek ve tatlıdan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan yöresel lezzetlerimizin özelliklerinin ve lezzetinin korunması, tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep katmeri tatlısının da coğrafi işaretini almak üzere TPE'ye başvurduk."
GSO olarak, Antep baklavasının coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB'ye başvurduklarını, dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013 yılında aldıklarını anımsatan Konukoğlu, baklavanın, Türkiye'den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.
ANTEP KATMERİ
Antep katmeri, içerisinde Antep fıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunan yağlı yufkanın kare zarf şeklinde katlanması ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır.
Genellikle sabahları kahvaltıda yenilmesi tercih edilen Antep katmeri, diğer bölgelerde yapılan katmerden farklı olarak sadece tatlı olarak yapılır.
Hamurunda buğday unu kullanılan bu tatlının içinde mutlaka fıstık bulunmalıdır. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmeden tüketilen Antep katmerinin tatlılığı, hazırlanırken içerisinde konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılmasıyla oluşur. Antep katmerinin içerisine ya da üzerine tarçın, pudra şekeri, hindistan cevizi, susam, çörekotu gibi malzemeler konulmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...