ABD tehdidine karşı tatbikat

/ Kaynak: AA
ABD tehdidine karşı tatbikat

DÜNYA Haberleri  / AA

Venezuela, "ABD tehdidine karşı korunmak için" yaklaşık 100 bin askerin katılımıyla 10 gün sürecek askeri tatbikat başlattı.

Ulusal televizyondan halka seslenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro, silahlı kuvvetleri överek, "Barışın en önemli garantisi ordumuzdur" dedi.
Maduro, "Eğer emperyalizmin cüretkar askerleri Venezuela'nın kutsal topraklarına adım atmaya kalkışırsa, ülkemizin şerefini korumak için savaşmak zorunda kalırsak bunu barış, egemenlik ve bütünlük için yaparız" diye konuştu.
Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de ülkenin en büyük askeri tesisi Fort Tiuna'da düzenlenen törende, ABD'nin uyguladığı yaptırımların, Venezuela için "büyük ve yakın tehlike" oluşturduğunu, silahlı kuvvetlerin ülkenin bağımsızlığını korumak için hazır olması gerektiğini söyledi.
Tatbikatın ilk gününde denizciler Karayipler'de devriyeye çıkarken askeri birlikler de temsili bir saldırıda ülkenin en büyük rafinerisini korudu.
Binlerce sivil de eski Devlet Başkanı Hugo Chaves tarafından 15 yıl önce yapılan sosyalist devrimi temsil eden kırmızı tişörtler giyerek başkent Caracas'ta yürüyüş düzenledi.
Bu arada Güney Amerika Devletler Topluluğu'nun (UNASUR) 12 üyesi, ABD'nin Venezuela'yı tehdit olarak nitelemesine karşı çıktı. UNASUR'a üye ülkelerin temsilcileri, Ekvador'da bir araya gelerek Venezuela ve ABD arasındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
ABD yönetimi, geçen hafta insan hakları ihlali ve yolsuzlukla suçladığı 7 Venezuelalı yetkiliye yaptırım uygulama kararı almıştı. Aralarında ordu, istihbarat ve yargıdan üst düzey isimlerin de bulunduğu 7 yetkiliye getirilen yaptırımlar, mal varlıkları ve çıkarlarının dondurulması, ABD'ye seyahat etmelerinin yasaklanması ve Amerikan vatandaşlarının onlarla iş yapmalarına da yasak getirilmesini içeriyor. Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD'nin yaptırım kararının ardından Kongre'den "emperyalizmle savaşmak" için kendisine daha fazla yetki vermesini istemişti. ABD'nin kararı, Küba, Bolivya ve Ekvador gibi Latin Amerika ülkelerinden de eleştiri almıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...