TBMM'de yoğun mesai

/ Kaynak: AA
TBMM'de yoğun mesai

Politika Haberleri  / AA

Meclis "torba yasa teklifi" ve İç Güvenlik Paketi'nin geri çekilen 63 maddesi İçişleri Komisyonu'nda ele alınacağı yeni bir haftaya giriyor.

Meclis önemli düzenlemeleri içeren "torba yasa teklifi" için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor. TBMM Genel Kurulu haftaya Gensoru önergelerini görüşecek başlayacak. HDP'nin bazı bakanlar, MHP'nin ise Bakanlar Kurulu için verdiği Gensoru önergeleri bu hafta ele alınacak. İlk olarak HDP'nin "kalkınma plan ve stratejilerinin oluşturulması sürecindeki görevini yerine getirmeyerek ve KOBİ'leri yeterince desteklemeyerek çevresel, ekonomik ve sosyal problemlere zemin hazırladığı iddiasıyla" Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği Gensoru'nun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler bugün yapılacak.

Genel Kurul'da bu hafta, internet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren "torba kanun teklifi" olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Teklifle, lisans mezunu ebeler, meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığı'nca tescil edildikten sonra "uzman ebe" olarak çalışacak. İstanbul'da "Sağlık Bilimleri Üniversitesi" adıyla yeni bir üniversite kurulacak.

Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya bakanlıkların talebi üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verebilecek. Karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak; hakim kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak. Elektronik haberleşmenin ve ilgili trafik verisinin gizliliği esas olacak.

İlgili mevzuatın ve yargı kararlarının öngördüğü durumlar haricinde, haberleşmeye taraf olanların tamamının rızası olmaksızın haberleşmenin dinlenmesi, kaydedilmesi, saklanması, kesilmesi ve takip edilmesi yasak olacak. Şeffaflığın sağlanması ve bilgilendirme kapsamında ve kamu yararının sağlanması amacıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından işletmelere getirilen yükümlülüklerin yerine getirebilmesi için kişisel veriler işlenebilecek. Trafik ve konum verileri, ancak ilgili kişilerin açık rızaları alınmak koşuluyla yurt dışına aktarılabilecek. Veri kategorileri ile haberleşmenin yapıldığı tarihten itibaren bir yıldan daha az ve iki yıldan daha fazla olmamak üzere verilerin saklanma süreleri yönetmelikle belirlenecek. Soruşturma, inceleme, denetleme ya da uyuşmazlığa konu olan kişisel veriler ilgili süreç tamamlanıncaya kadar saklanacak.

7 Haziran'da yapılacak seçimler nedeniyle 5 Nisan'a kadar çalışma kararı alan Meclis bugünden itibaren hafta sonu da dahil aralıksız çalışacak.

Komisyonlar

Meclis'teki komisyonlar da gündemdeki konuları ele alacak.

İç Güvenlik Paketi'nin geri çekilen 63 maddesi bugün İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarı'nın 67 maddesi Genel Kurul'da kabul edilmişti. 132 maddeden oluşan Tasarı'nın nasıl yasalaşacağı da Komisyon'daki görüşmelerden sonra belli olacak. nbsp; nbsp;

Plan ve Bütçe Komisyonu; çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin öğretmen kadrosu düzenlemelerini de içeren yeni "Torba Kanun Teklifi"nin görüşmelerine bugün devam edecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, nbsp; Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısını bugün ele alacak.

Adalet Komisyonu, 17 Mart Salı günü yapacağı toplantıda; Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik içeren yasa teklifini görüşecek. Teklif; Yargıtay hukuk daireleri arasındaki görev uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulmasını, nbsp; Yargıtay Başkan ve üyeleriyle bu kişilerle aynı konumda olanların fiil ve kararlarından dolayı devlet aleyhine açılan tazminat davalarının, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda değil, Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesi'nde görülmesini öngörülüyor.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa tekliflerini 18 Mart Çarşamba günü görüşecek.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...