Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çavuşoğlu: 'Hedefimiz ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmak'

/ Kaynak: AA
Çavuşoğlu: 'Hedefimiz ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmak'

Politika Haberleri  / AA

Çavuşoğlu: 'Hedefimiz 124 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmini 2020 itibarıyla 500 milyona çıkarmak'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kamboçya ve Türkiye arasında 124 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmini 2020 itibarıyla 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor Namhong ile yaptığı heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantının başlangıcında iki ülke arasında hizmet ve hususi pasaport sahiplerine vize muafiyeti sağlanması yönünde anlaşma imzalandı.
Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Kamboçya'nın 1970'te diplomatik ilişkileri tesis ettiğini hatırlatarak, Kamboçya Krallığı'nı ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı olmaktan onur duyduğunu dile getirdi. Coğrafi uzaklığın yanı sıra siyasi gelişmelerin de iki ülkeyi uzun süre ayrı tuttuğuna işaret eden Çavuşoğlu, sınırlı üst düzey temaslara rağmen iki ülkenin, iyi dost ve ortak olduğunu bildirdi. "Şimdi işbirliğimizi çok yönden geliştirme zamanı" diyen Çavuşoğlu, Kamboçya tarafının da ilişkileri daha ileriye götürmeye kararlı olduklarını belirtti.
Geçen ay Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Kamboçya'yı ziyaret ettiğini ve Karma Ekonomik Komisyonu'nun ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri artıracağına işaret etti. Çavuşoğlu, nisanda ise ilk iş konseyini organize etmeyi planladıklarını söyledi.
İki ülke arasındaki ticaretin de giderek arttığına işaret eden Çavuşoğlu, "Hedefimiz 124 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmini 2020 itibarıyla 500 milyona çıkarmak" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, toplantıda iki ülkenin turizm konusundaki tecrübelerini paylaşmak konusunda da hemfikir olduklarını açıkladı.
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri için vize muafiyeti anlaşması imzalandığını da hatırlatan Çavuşoğlu, bunun da karşılıklı temasları ve konsolosluk ilişkilerini artıracağını kaydetti.
Kamboçya'nın uluslararası alandaki girişimlerini destekleyeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, Kamboçya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci ülke olma yönündeki başvurusunu destekleyeceklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, Kamboçya'nın 2017-2019 dönemi BM Ekonomik ve Sosyal Konsey adaylığına da destek vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin Güneydoğu Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek hedefinde olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kamboçya'nın, bölgenin en hızlı gelişen ekonomilerinden ve Türkiye'nin önemli partneri olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, en yakın zamanda Türk Hava Yolları'nın Kamboçya'ya doğrudan uçuş başlatmasını da teşvik edeceğini kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor Namhong'u Türkiye'ye davet etti.
-''DAEŞ kanlı bir terörist örgüt''-
Çavuşoğlu, bir soru üzerine DAEŞ'in bir devlet olmadığı gibi İslam'ı da temsil etmediğini vurguladı. DAEŞ'in kanlı bir terörist örgüt olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, DAEŞ'in yanı sıra Suriye ve Irak'ta diğer terör örgütlerinin ve bu örgütlerini ortaya çıkaran unsurların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin dünyada özellikle de bölgesinde nükleer silah istemediğini anlatan Çavuşoğlu, İran ve P5+1 ülkelerinin yürüttüğü nükleer müzakerelerden temmuz başına kadar anlaşma çıkmasını umduklarını bildirdi.
Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Namhong da yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi. Türkiye ile ikili ilişkilerin yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkileri de güçlendirmek istediklerini belirten Namhong, Türkiye ile Kamboçya arasında direkt uçuş konusunu ele aldıklarını aktardı.
Görüşmenin ardından Namhong tarafından Çavuşoğlu onuruna öğle yemeği verildi.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...