'Barış süreci dünyaya örnek olacak'

/ Kaynak: İHA
'Barış süreci dünyaya örnek olacak'

Politika Haberleri  / İHA

Kurtulmuş, Türkiye'deki barış sürecinin nihayete kavuşması durumunda bunun, bütün dünyaya da örnek olacak bir barış olacağını söyledi.

nbsp;Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Japonya'daki temasları çerçevesinde Tokyo'da Sasakawa Vakfı (Ortadoğu İslam Vakfı) tarafından düzenlenen "Dünya Barışına İslam Medeniyetinin Katkısı" Konulu Panele katıldı. Burada İslamofobia ile ilgili bir konuşma gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, panelin ardından dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Türkiye'deki çözüm sürecine ilişkin bir soruyu cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye'de 30 yıl boyunca devam etmiş olan bir terör örgütünün Türkiye'nin içerisinde ayrılıkçı bir mücadelesi vardı. Aynı zamanda Türkiye'de bizimle birlikte barış içinde yaşayan Kürt kardeşlerimiz var. Yaklaşık 15 milyon Kürt kardeşimiz belki daha fazla Türkiye toplumunun içerisinde barış içinde yaşıyorlar. Maalesef eski Türkiye'de bu insanların kimlikleri reddediliyordu. Yani Kürt olmak, Kürt kimliği bir kimlik olarak kabul edilmiyor, devlet bunları baskı altına almaya çalışıyordu. Sonra 13 yıldır iktidarımız sırasında Türkiye'de Kürt kimliğinin üzerindeki inkar, ret ve asimilasyon politikaları sona erdirildi. Önceden Kürtçe televizyonların kurulması mümkün değildi, insanların devlet dairelerinde Kürtçe ya da anadillerinde konuşabilmeleri mümkün değildi. Aynı şekilde insanların hatta çocuklarına bile kendi istedikleri isimleri vermeleri mümkün değildi. Ama çok şükür şimdi özellikle bizim, son yıllarda 13 yıldır devam ettirdiğimiz demokratikleşme süreci sayesinde bugün değil özel televizyonlar, resmi televizyonlardan da Kürtçe yayınlar yapılabiliyor. İnsanlar kendi çocuklarına diledikleri isimleri veriyorlar, atalarının, babalarının yaşadıkları yerler asli isimlerine geri döndürülmüştür. Aynı şekilde insanların ciddi bir şekilde devlet dairelerinde anadilleriyle konuşmaları hatta mahkemelerinde ana dillerinde savunma yapabilmelerinin imkanı ortaya çıktı" dedi.

"TÜRKİYE'DE 2 YILDIR TERÖR DOLAYISIYLA KİMSE ÖLMÜYOR"
2 sene evvel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Diyarbakır meydanında Mesut Barzani ile birlikte yüz binlerce insanın katıldığı bir toplantıda Türkçe, Kürtçe şarkılar ve türkülerin birlikte çalındığını ve insanların halaylar çekerek oynadıklarını hatırlatan Kurtulmuş şunları söyledi:
"Türkiye'de bu anlamda, bu çerçevedeki etnik kimlik üzerinden devletin ayrıştırılması sona erdirildi. 30 yıl boyunca devam eden bu terör faaliyetleri sonucu Türkiye'de 50 bin kişi öldü. Türkiye yaklaşık 1,2 trilyon dolar ekonomik kayba uğradı. Şimdi takip ettiğiniz gibi 2 hafta evvel nihai barış konusunda çok önemli bir açıklama yapıldı. Önümüzdeki günlerde bir açıklama daha yapılacak. Ve Türkiye'de 2 yıldır terör dolayısıyla kimse ölmüyor. Türkiye inşallah bu barışı sağladığı takdirde sadece Anadolu topraklarında barışı kalıcı olarak sağlamış olmayacak aynı zamanda bütün bölge için çok güzel bir örnek ortaya koyacak. Şu anda değil ikiye, üçe, ona bölünmüş olan bir Suriye var. Ufak ufak parçalara bölünmüş olan Suriye var. Pratik olarak üçe bölünmüş olan bir Irak var. Pratik olarak ikiye bölünmüş olan bir Libya var. İkiye bölünmüş olan bir Yemen var. Bütün bu bölge halkları bölünmenin içerisindeyken, Türkiye 30 yıllık bir silahlı çatışmadan sonra bile birlikte barış içinde yaşanabileceğinin çok güzel bir örneğini ortaya koyacak, sadece kendisi için değil inanıyorum ki bütün bölgemiz için de büyük bir örnek teşkil edecek."

"TÜRKİYE'NİN BARIŞI BÜTÜN DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK"
Aynı şekilde Türkiye'de uzun yıllar gayrimüslim vatandaşların vakıflarının malvarlıklarına devlet tarafından el konulduğunu ancak Ak Parti iktidarı sırasında Türkiye'deki gayrimüslim vatandaşların kurdukları vakıfların malvarlığının iade edilmesi konusunda çok önemli adımlar atıldığını anlatan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bundan da daha önemli olarak büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Türkiye'de uzun yıllar boyunca dindar kesime devlet baskısı yapıldığının altını çizdi. Kurtulmuş, "Mesela insanlar başörtüleriyle üniversiteler öğrenci olarak gidemezler, hoca olarak gidemezler. Milletvekili olarak gidemezlerdi" dedi.

Binlerce insanın inançları dolayısıyla başörtülü oldukları için işlerinden atıldıklarını ve bunlardan birisinin de kendi eşi olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Benim eşim de üniversitede doçentti. Üniversiteden 1998'de doçentken dışarıya atıldı. Bir milletvekili arkadaşımız, milletvekili olarak seçilmesine rağmen parlamentoya sokulmadı. Çok şükür bunlar geride kaldı. Şimdi parlamentoda 6 tane başörtülü milletvekilimiz var. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Müslüman hanımlar istedikleri şekilde kıyafetleriyle devlet memuru olabiliyorlar. İstedikleri şekilde üniversitelere gidebiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Yani Türkiye'de, Anadolu topraklarında, Trakya topraklarında devlet vatandaşıyla barışmaya başladı. Dindar çoğunlukla, gayrimüslim azınlıklarıyla, alevi yurttaşlarımızla, Kürt yurttaşlarımızla, diğer bütün yurttaşlarımızla barış içinde bütünleşik bir Türkiye'yi ortaya koyuyoruz. Bu sadece Türkiye'nin barışı olmayacak, bu barış aslında bütün bölgenin barışı, bütün dünyaya da örnek olacak bir barış olacak" şeklinde konuştu.

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...