'İstanbul eskisi kadar göç almıyor'

/ Kaynak: İHA
'İstanbul eskisi kadar göç almıyor'

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Kadir Topbaş, İstanbul'un eskisi kadar göç almadığını belirterek, "İstanbul'un artık kendi doğal nüfus artışı var" dedi.

Kanal İstanbul projesi ile birlikte gündeme gelen kat sınırlaması uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş, "İstanbul'un içerisinde bulunduğu coğrafi konumu itibariyle yüzde ellisi orman ve yüzde ellisinde yaşam sürdürüyoruz ama bu yüzde ellinin içerisinde havaalanları, ana arterler bir takım sportif mekanlar, parklar ve bahçeler var. Böyle baktığınız zaman tabi zorunlu ve kısıtlı bir alan ortaya çıkıyor" dedi.

Teknolojiyi ve inovasyonu kent halkının ve turistlerin hizmetine akıllı ve verimli şekilde sunan 'Akıllı Şehircilik Konsepti'ni sürdürülebilir zemine oturtarak dünya markası haline gelen Barcelona'nın başarı öyküsü Başakşehir Living Lab'da düzenlenen "Yuvarlak Masa" programında konuşuldu.

Barcelona'nın Şehir Meclisi Başkanı, Urban Living Lab Başkanı ve aynı zamanda Dünya Bilim Parkları ve İnovasyon Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Josep M. Pique'nin katıldığı programa, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda belediye başkanı katıldı.

Toplantının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Başkan Kadir Topbaş, programla ilgili genel değerlendirmelerde bulundu.

"AKILLI ŞEHİRLER KENTLİNİN RAHAT YAŞAM SÜRMESİ İÇİN GEREKLİ"

Akıllı şehirlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkanı Topbaş, "Kent yaşamından sorunlardan kurtulması ve yaşam kalitesinin düzelmesi için bütün dünya yerel yönetimleri ciddi bir arayış içerisinde. Tabii ki gelişen teknolojiler de bize ciddi fırsatlar veriyor. Özellikle yerel yönetimler arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımı da bu işi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Bir birey bir yerlerde birilerini aramak yerine nasıl ki cepteki navigasyon görevi yapan el tableti veya telefondan trafiğini gördüğü gibi kenti birçok sistemden akıllı hale getiriyor. Burada gelip durakta beklemek yerine oturduğu yerde en yakın durak nerede var veya kaç dakikada oraya gidebilir, duraklarda bekleme bile kalkıyor. Akıllı şehirler kentlinin rahat yaşam sürmesi için gerekli" dedi.

Halkalı-Sirkeci Hattı Banliyö Treni'nin ne zaman hizmete gireceği yönündeki soruya yanıt veren Başkan Topbaş, "Bizim şu andaki metrolarımızın tamamı akıllı sistemlere doğru gidiyor. Dünyada dört şehirde akıllı metro sistemi, yani sürücüsü olmaksızın sistem çalışabiliyor. Tabii bu banliyö hattı hızlı treni de içinde kapsayacağı için ulaştırma bakanlığımızın ve devlet demir yollarımızın yaptığı bir çalışma. Oradaki zemin iyileştirmesi gibi bir takım bekleme süreçleri var. Şimdilik otobüslerle idare ediyoruz. Tabi benim arzu ettiğim Gebze'den Çerkezköy'e kadar bu işin sistem halinde özellikle Çatalcayı'da içine alacak bir banliyö hattı devreye girmiş olur diye düşünüyorum" diye konuştu.

"İSTANBUL ESKİSİ KADAR GÖÇ ALMIYOR"

Kanal İstanbul projesi ile birlikte gündeme gelen kat sınırlaması uygulamasına da değinen Topbaş, "Plan kararları bir bölgeye ne olsun şeklinde değerlendirilmez, oradaki yaşam yoğunlukları dikkate alınır. Gelecek nüfus hareketleri dikkate alınır, ona göre seçimler yapılır ve ona göre yerleşik insan sayısına sosyal donatı alanları yapılır. Bütün bunlar oradaki yaşam alanlarına göre belirlenir. Tabi İstanbul'un içerisinde bulunduğu coğrafi konumu itibariyle yüzde ellisi orman ve yüzde ellisinde yaşam sürdürüyoruz ama bu yüzde ellinin içerisinde havaalanları, ana arterler bir takım sportif mekanlar, parklar ve bahçeler var. Böyle baktığınız zaman tabi zorunlu ve kısıtlı bir alan ortaya çıkıyor" dedi.

"İSTANBUL ESKİSİ KADAR GÖÇ ALMIYOR"

İstanbul'un eskisi kadar göç almadığına değinen Topbaş, "İstanbul eskisi kadar göç almıyor, bunun altını çizerek söyleyeyim. İstanbul'un artık kendi doğal nüfus artışı var. Belirli yerlerde yüksek binalar olabilir ama kısıtlamalı ve dengeli. Her noktaya yüksek yapılar yerine artık bundan sonra daha insani ölçekte doğayla, toprakla ilişki kurabilecek seviyelerde bir çalışma yapılıyor. Kanal İstanbul'un çevresindeki yerleşim de bu tarzda. İlgili bakanlık ile istişare edilerek bu kararlar veriliyor ve bizde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

"TAKSİM'LE İLGİLİ BİZ İHALEMİZİ YAPTIK, PROJE DE HAZIR"

Taksim'deki düzenlemelerin hangi aşamada olduğu sorulan Başkan Topbaş, "Taksim'le ilgili biz ihalemizi yaptık, proje de hazır. İlgili kurumdan da onanmış durumda. Mevsim itibariyle biz orayı şantiye alanına çevirirsek yağmur, çamur bugünkünden çok daha kötü olur diye biraz beklettik. Mevsim şartlarının biraz daha düzelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...