Meclis toplantısında arbede - İZLE

/ Kaynak: İHA
Meclis toplantısında arbede - İZLE

Politika Haberleri  / İHA

Manisa Büyükşehir Belediyesi Mart ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda AK Partili ve MHP'li bazı üyeler ile vatandaşlar arasında arbede yaşandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün toplantıyı açmaya gelmemesi üzerine kürsüye başkan vekili olarak çıkmaya çalışan AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan, kürsüyü kapatan MHP'li bir grup tarafından engellendi.

Son dönemlerde sürekli tartışmalarla gündeme gelen Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ikinci oturum toplantısında kavga çıktı. Meclis toplantısının hemen başında toplantıyı izlemek üzere Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sitesi'nde bulunan meclis salonuna gelen vatandaşlardan biri olan Nevzat Aslan'ın, MHP'li Meclis üyesi Osman Vural'ın masasında bulunan su şişesini izinsiz alması üzerine tartışma yaşandı. MHP'li üye Osman Vural'ın vatandaşa suyu izinsiz aldığı gerekçesi ile gösterdiği tepkiye diğer vatandaşlar da tepki gösterdi. Sözlü sataşmanın yaşandığı dakikalarda Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban da suyu izinsiz alan vatandaşın sürekli konuşması üzerine vatandaşın üstüne yürümek istedi. Tartışmaların uzaması üzerine meclis başlamadan bir saat daha ertelendi. Yaşanan olayların ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, güvenlik gerekçesiyle vatandaşların dışarıya çıkarılmasını, aksi takdirde toplantının başlamayacağını belirtti. Bu sırada AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan toplantıya katılan vatandaşlardan dışarı çıkmalarını isterken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü de aynı çağrıyı ilçelerden gelen MHP'li üyelere gerçekleştirdi. Dışarıya çıkmak istemeyen vatandaşlar bu duruma da tepki gösterdiler. Bunun üzerine toplantının başlama saati bir saat daha ertelendi. Toplantı saatinin uzaması üzerine AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün halktan korktuğunu iddia ederek, "Sayın Ergün'ü 5 dakika daha bekleyeceğiz. Biz meclise katılan halkımızın teminatıyız. Hiçbir taşkınlık ve gerginlik olmayacak. Eğer başkan meclise gelmezse meclisi açar, yoklamayı aldıktan sonra ileri bir tarihe ertelerim" dedi.

Gürcan, 5 dakikanın ardından kanuni hakkı olduğunu belirterek, belediye başkanın yerine mecliste başkan vekili olarak kürsüye çıkmak istedi. Bunun üzerine MHP'li meclis üyeleri ve bazı partililer Gürcan'ın kürsüye çıkmasına tepki göstererek, meclis kürsüsünü işgal etti. Güçlükle çıktığı kürsüde konuşmaya çalışan AK Parti'li Gürcan, MHP'li grup tarafından engellendi. Bu sırada AK Parti'li ve MHP'li grup arasında yumruklu kavga çıktı. Yaşanan olayların ortasında kalan Zülfikar Gürcan, güçlükle salondan dışarıya çıktı.

"BİZİM KOLTUĞU GASP ETME GİBİ BİR DURUMUMUZ YOK"

Salon dışarısında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Zülfikar Gürcan, "Sayın başkanımız, güvenlik kaygılarıyla meclisi açmamıştır. Kanunun bize verdiği yetkiye dayanarak, meclis birinci başkan vekili olarak kendisine süreyi verdik. O süre içerisinde başlatılmazsa biz meclis toplantısına başlayacağımızı ilan ettik. Eğer bize meclis toplantısında kürsüye çıkmamız müsaade edilmiş olsaydı, kürsüye çıkardık ve sayın başkan meclis toplantısına geldiği zaman da başkanlık makamı kendisine bırakırdık. Bizim devretmeme gibi, koltuğu gasp etme gibi bir durumumuz yok. Biz sadece bize verilen yetkiyi kullanmak istedik. Ama bizim meclisi kürsüne çıkışımız engellendi. Toplantı yapılamaz hale geldi. Burada provokasyonun partili arkadaşlarımızca yapılacağı algısı oluşturuldu. Ama provokasyonun yapanın, meclis kürsüsüne çıkmamızı engelleyenin kimin olduğu ortaya çıktı. Biz toplantının yapılması taraftarıydık. Ancak yapılamaz olmasının sebebi ortaya çıktı. Tam bir suçüstü haliyle yakalandılar. Toplantıyı yapamadığımızı tutanakla birlikte tespit edeceğiz. Tutanağı zabta alacağız. Meclis başkan vekilimiz zaten kanun gereği meclis başkanı 3 gün içerisinde meclisi toplantıya davet eder. 3 gün içerisinde toplantımız sükunetle yapılır ümidindeyiz" dedi.

"ÇOK ÜZÜNTÜ VERİCİ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, AK Partili meclis üyeleri ve vatandaşların salondan çıkması üzerine meclise gelerek, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ergün, "Bu gece 6 yıldır belediye başkanlığı yaptığım ve 6 senedir bu meclise başkanlık yaptığım geride bıraktığımız bu sürede yaşadığımız olayları bugün yaşadık. Her şeyden önce çok üzüntü verici bir durumla karşı karşıyayız. Bugün açık ve net bir şekilde daha önceden planları yapılmış ve provoke amaçlı salona bir saat öncesi sokulan insanlarca olaylar çıkarılmıştır. Meclis salonuna girmeden fuaye alanındayken içeride mevcut kendi partimize ait meclis üyelerine dışarıdan getirilen provokatörler tarafından fiili saldırı yapılmış ve darp noktasına gidilmişti. Bu vesileyle salonda güvenlik zafiyeti oluşması nedeniyle yaklaşık 5 buçuktan 8'e kadar, 2 buçuktan saattir VİP salonunda bekleme noktasında kaldım. Bu süre içinde güvenlik zafiyetinin ortadan kalkmasına müteakip meclisin görevine devam edeceğini Zülfikar Gürcan'a en az 3 defa söyledim. Akabinde mevcut salonun boşaltılmaması noktasında ısrar ettikleri için yasal yetkimi kullanarak, öncelikle emniyet amirleri emniyet müdür vekiline söyledim. Sayın valimizi aradım; meclis salonunda güvenlik sağlanamadığı düşüncesiyle toplantıyı yapamadığımı ifade ettim. Kendilerine yarım saat önce bir dilekçe başvurusunda bulunduk" diye konuştu.

"BU AÇIKÇA GASPTIR"

Emniyete intikal edilmiş olmasına rağmen gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadığını iddia eden Ergün, "Bu kişiler salondan çıkarılmamıştır. Ayrıca büyükşehir belediye başkanının varlığını kabul edemeyen bu siyasi parti, benim burada olmama rağmen bu kürsüyü işgal etme noktasında toplantıyı açma noktasına götürmüşlerdir. Bir büyükşehir belediye başkanının bu bina içinde olduğu halde, belediye başkan vekilinin hangi kanun nezdinde bu meclisi açma yetkilerini hukukçu olarak açıp okuması lazım. Ben yurtdışında il dışında olmam halinde kendisine bu görevi tebliğ ettikten sonra bu görevi yapabilir. Bu ne anlamak çok zor. Buna söyleyecek kelime bulamıyorum. Bu açıkça gasptır. Olaylar üzüntü vericidir. Şu anda burada o çoğunluğun olduğu saatte ben meclisi açmış olsaydım. Emniyet kuvvetleri ile mi meclis yapacaktık. Ne kadar acı. Artık emniyet kuvvetlerini korumasında meclis yapıldığını düşünün. Meclis üyeleri de provoke amaçlı gelen insanların arasına duvar öreceğiz, öyle meclis yapacağız. Ben bu olayları esefle kınıyorum. Ve çok üzülüyorum. Ancak bugün artık bardak taştı. Ne acıdır ki meclisi gasp noktasına getirdiler. Olaylar üzüntü verici inşallah bundan sonra yaşanmaz. Bugün meclisi bu saatten sonra güvenlik sebebi ile toplanamadığından, AK Parti'nin salonu terk etmesinden dolayı toplantıyı perşembe günü 17.30'da yapmak üzere kapatıyorum" şeklinde konuştu.

"NE ACIDIR Kİ BU SALON BOŞALTTIRILMADI"

Bundan sonraki meclis toplantısında gerekli önlemlerin alınacağını da vurgulayan Ergün, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz Zülfikar başkana, emniyet müdüründen, amirinden, emniyet müdür vekilinden en sonunda Vali Bey'e kadar herkese durumu ilettik. Bu salonun provoke amaçlı doldurulduğunu hep ifade ettim. Ancak ne acıdır ki bu salon boşalttırılmadı. Her şeyin siyasi boyuta taşınmış olması üzüntü vericidir."
##tgvideo##

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...