Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yaşlanma damardan başlıyor

Yaşlanma damardan başlıyor

SAĞLIK Haberleri

Damar yaşı ile kalp ve damar hastalıkları arasında yüzde 90 oranında bağlantı bulunuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Yaşlanmanın aslında bir damar yetmezliği olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı ve kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, "Yaşlanmayı yavaşlatmak için kalp ve damar sağlığını korumak gereklidir" dedi. nbsp;Yaşlanmaktan korkan herkesin öncelikle cilt üzerine yoğunlaştığını ancak damar korumaya yönelik yapılacak anti-aging uygulamalarının cilt üzerinde de etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgül, "Damar sağlığını korumak için genç yaşlardan itibaren önlemler alınmalıdır. İleri yaşlardaki hastaya yaklaşım da özel olmalıdır" dedi.
DAMAR YAŞINI ÖLÇMEK MÜMKÜN
Damarlarımızın genel vücut sağlığı için ipucu verdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akgül, damar yaşını ölçmenin mümkün olduğunu söylüyor. nbsp;Bunun için herhangi bir girişim yapılmadan görüntüleme yöntemi ile şah damarının incelendiğini anlatan Prof. Dr. Akgül, "Şah damarına bakarak, kişinin gelecekte kalp krizi geçirme riskini, nbsp;bacak damarının tıkanması, nbsp;böbrek yetmezliği, görme kaybı riskini ve hatta yüzünün kırışma riskini ortaya koymak mümkün" dedi.
DAMAR ANTİ-AGİNGİ
Kalp ve damar ameliyatlarında yeni yaklaşımın damar anti-aging'i olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Akgül, nbsp;vücutta hasarlı olan damarı tedavi etmenin tek başına yeterli olmadığını, o yaştaki diğer damarların da aynı riski taşıdıklarını belirterek, nbsp;kalp ve damar hastalarının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. nbsp;Prof. Dr. Akgül, "Damar yaşlanmasını da ameliyattan sonra mümkün olduğu kadar uzatmak gerekir. 65 yaşında bir kalp veya damar hastasının yalnızca kalbinin damarı 65 yaşında değil, böbrek damarı da, beyin damarı da, deri damarı da 65 yaşındadır. Bu nedenle yalnızca kalp damarlarına değil tüm damarlar için yaşlanma süreci dikkate alınıp anti-aging programlarına başlanmalıdır. Bu nedenle biz, hastanın tüm damarlarını haritalayıp inceliyoruz, ameliyatını yaparken tüm organların damarlarını koruyoruz ve ameliyat sonrası hastalarda ileriki dönemde 'damar yaşlanmasını' mümkün olduğu kadar ertelemek için kişiye özel damar anti-aging programlarına başlıyoruz. Hastanın yaşına ve damar tıkanmasının sebebine yönelik ilaç tedavisi veriyoruz" diye ekledi. nbsp;
Yaşlanma damardan başlıyor

Her gün bir porsiyon meyve ve sebze tüketin
Prof. Dr. Ahmet Akgül, damar yaşlanmasının doğumdan itibaren başladığını ve alınacak önlemlerle yaşlanmanın önüne geçilebileceğini belirterek, damar sağlığı için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Hayvansal protein tüketimini azaltın, meyve ve sebze alımını artırın. Hergün bir porsiyon sebze ve meyve tüketin. Günlük yağ alımını azaltın, şeker tüketiminizi kontrol altında tutun. Tam tahılları tercih edin. Kan şekerinizi ve tansiyonunuzu olması gereken seviyede tutun. Sigara ve alkolden uzak durun. Günde en az 10 bin adım atın. Damarlarınız için son derece önemli olan C vitamini pişme neticesinde etkisini büyük oranda kaybetmektedir. Meyveleri kesinlikle kabukları ile tüketmeye önem verin. Çünkü meyvelerdeki flavonoid maddesi meyvelerin kabuklarında bulunmaktadır. Tüketeceğiniz meyvelerin değişik olmasına önem verin ve değişimli olarak tüketin" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...