SMDK: 'Esad, yeniden kimyasal silah kullandı'

/ Kaynak: AA
SMDK: 'Esad, yeniden kimyasal silah kullandı'

DÜNYA Haberleri  / AA

SMDK Başkan Yardımcısı: 'Patlama sonucu, bir aileden 3'ü çocuk 6 sivil şehit düşerken, 70 sivil yaralandı ve çok sayıda sivil boğulma tehlikesi yaşadı'

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Hişam Merve, Esad rejiminin kimyasal silah kullanmayacağını belirtmesine ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'de klor gazının kullanmasını yasaklayan 2209 sayılı kararına rağmen, İdlib kırsalına bağlı Sermin kentini klor gazı bulunduran 4 patlayıcı varille vurduğunu belirterek, patlama sonucu bir aileden 3'ü çocuk 6 sivilin hayatını kaybettiğini, 70 sivilin yaralandığını ve çok sayıda kişinin boğulma tehlikesi yaşadığını kaydetti.
Merve, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, SMDK'nın, Esad'ın bu vahşetini en ağır dille kınadığını aktardı.
Açıklamasında "Koalisyon, BMGK'ye Suriye'de klor gazının kullanılıp kullanılmadığı tespit etmek üzere gözlemci göndermesi çağrısı yapmaktadır" ifadesini kullanan Merve, ayrıca, BMGK'nın 2118 sayılı kararı gereğince suçluların yargının adaletinden kaçmayacaklarının garanti altına alınması gerektiğine dikkati çekti.
Merve, BMGK'nın 2209 sayılı "klor gazının zehirli madde olarak nitelendirip, kimyasal silah olduğunu ifade eden" kararının gereğini yerine getirmesi yönündeki sorumluluğunu tekrar hatırlattıklarını belirtti.
Hişam Merve şunları kaydetti:
"Aynı şekilde, klor gazının askeri mühimmat olarak kullanılmasının uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler 2118 sayılı kararının açıkça bir ihlal olduğunu belirtmek istiyoruz. BMGK'nın 2209 sayılı kararının 6'ıncı ve 7'inci maddesi gereğince kimyasal silahlar ve klor gazı kullanan kişiler yargı önüne çıkarttırılmalıdır. 2118 sayılı kararın ihlali durumunda ise Güvenlik Konseyi tüzüğü yedinci maddesi gereğince harekete geçmelidir."
-Doğu Guta'da 1100 sivil katledilmişti
Esad yönetimi 21 Ağustos 2013 tarihinde başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesine kimyasal silahlarla düzenlediği saldırılar sonucu en az 1100 sivil hayatını kaybetmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu da 27 Ağustos 2014'te Esad rejiminin 2013 Nisan'ı ve Mayıs'ında kimyasal silah kullandığını bildiren raporunu açıklamıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...