100 yıl önceki gazete manşetlerinde Çanakkale zaferi

/ Kaynak: DHA
100 yıl önceki gazete manşetlerinde Çanakkale zaferi

GÜNDEM Haberleri  / DHA

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Çanakkale Zaferinin 100. yılında 100 yıl önceki gazete manşetlerinden oluşan serginin açılışını yaptı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Çanakkale Zaferinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde, 100 yıl önceki gazete manşetlerinden oluşan serginin açılışını yaptı. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergiyi gezen Vali Şahin, gazete manşetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı. Sergide Seyit Onbaşı'nın 276 kiloluk top mermisini tek başına kaldırmasından, Anafartalar Grup Kumandanı Miralay Mustafa Kemal'e, Çanakkale Boğazı'nda batan Fransız zırhlıları ile bu zırhlılardan kurtarılan esirlerin fotoğraflarına kadar çok sayıda gazete sayfası yer alıyor.
KAHRAMAN BİR NEFER: MEHMET OĞLU SEYİT
Harp Mecmuasının 2 sayısının kapak sayfasında 276 kiloluluk top mermisini tek başına kaldıran Seyit Onbaşı yer alıyor. Seyit Onbaşının top mermisini kaldırdığı fotoğrafa "Çanakkale İstihkamında 215 kıyye ağırlığındaki mermiyi sırtında taşıyan güçlü bir kahraman nefer: Mehmet oğlu Seyit" manşeti atılmış.
100 yıl önceki gazete manşetlerinde Çanakkale zaferi
MİRALAY MUSTAFA KEMAL
Harp Mecmuasının yine 2. sayısının 22. sayfasında Atatürk'ün cephedeki fotoğrafına yer verilmiş. Atatürk'ün boy fotoğrafının yer aldığı sayfada "Anafartalar Grubu Kumandanı Miralay Mustafa Kemal Bey" yazısı dikkati çekiyor.
BATAN ZIRHLILAR VE ESİRLER
Savaş sırasında Fransız ordusuna ait Bouvet Zırhlısının batışı ile yine batan Safir isimli denizaltıdan kurtarılan esirlerin fotoğrafları da yer alıyor.
"ORDUMUZUN GÖKTEKİ DÜŞMAN TAYYARELERİNİ AVLAYAN KAHRAMANLARI TOP BAŞINDA"
Harp Mecmuasının 5. sayısının kapak sayfasına, top başındaki askerlerin fotoğrafı basılmış. Fotoğrafa "Bir tayyare topu ateş vaziyetinde" ve "Çanakkale harp cephesinde: Ordumuzun gökteki düşman tayyarelerini avlayan kahramanları top başında" manşeti atılmış.
100 yıl önceki gazete manşetlerinde Çanakkale zaferi
"BURADAKİ ESERLER ASLINDA BİR MÜTHİŞ HAZİNENİN ÖN İŞARETLERİ"
Daha sonra serginin açılış konuşmasını yapan Vali Şahin, Çanakkale zaferinin müthiş bir zafer olduğunu belirterek, şunları söyledi:
nbsp;"Hala mütevazı duruyoruz. Kendinden emin vakur tavrımız devam ediyor. Burada gördüğümüz, sergilenebileceklerin çok azı. Buradaki eserler aslında bir müthiş hazinenin ön işaretleri. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz aslında bu gazeteleri bu haftadan itibaren 10 günlük periyota göre gazete ilavesi olarak tıpkı basım şeklinde ulusal basına yaptırabilirsek bütün Türkiye bundan haberdar olur ve o günün heyecanını gün be gün tüm vatandaşlarımız yaşamış olur. İyi bir hizmet olur. Bu heyecanı diri tutmamız lazım. Birliğimiz, dirliğimiz köklerini bu tür zaferlerden alıyor. Bunlar bizi millet yaptı. Bu fedakarlıklar Anadolu'yu vatan yaptı. Gazilerimizi, şehitleri anarken onların ruhaniyetlerinden sürekli istifade etmek lazım ve yeni nesle sürekli aktarmak ve zihinlerinde tazelememiz lazım."Vali Şahin, konuşmanın ardından serginin açılış kurdelesini keserek sergiyi gezdi. Sergi 28 Mart'a kadar gezilebilecek.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...