'Bu seçimler, Arap vatandaşların hayatını ciddi biçimde etkileyecek'

/ Kaynak: AA
'Bu seçimler, Arap vatandaşların hayatını ciddi biçimde etkileyecek'

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'de yapılan genel seçimlerde Birleşik Arap Listesi lideri Eymen Avde, oyunu kullandı.

Hayfa'daki evinin yakınında oyunu kullanmasının ardından basına kısa bir açıklama yapan Avde, "İsrail'deki her Arap vatandaşı gibi, oy vermekten büyük bir heyecan duyuyorum. Bu seçimler, Arap vatandaşların hayatını ciddi biçimde etkileyecek" dedi.
Avde, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud ve Siyonist Birlik'in ardından, Arap Listesi'nin üçüncü güç olarak seçimden çıkacağını belirtti.
Bunun yanı sıra Avde, Twitter sayfasında oy kullanmadan önce yayımladığı mesajda, "Şiddete, fitneciliğe, zorbalığa ve tehditlere cevap ancak sandıkta verilebilir. Biz Araplar, bugün dışlandık, yarın da aykırı görüşlere sahip olanlar dışlanacak" ifadelerine yer verdi.
Yaklaşık 6 milyon seçmenin bulunduğu ülkede erken seçim kararı alınmasıyla halk, 21 ay sonra yeniden sandık başına gidiyor. Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de nispi temsil sistemi uygulanıyor. Seçmenler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy veriyor.
Her partinin sec¸imde aldıgˆı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alırsa, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi ic¸in sec¸im barajını as¸ması gerekiyor.
İsrail'de seçim barajı, Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın girişimiyle hazırlanan kanun tasarısının yasalaşmasıyla geçen yıl yüzde 2'den, yüzde 3,25'e yükseltilmişti. Buna göre bir parti mecliste temsil edilebilmek için en az 4 milletvekili çıkarmak zorunda. "Arap partileri"nin meclis dışında kalmasına yönelik olduğu şeklinde algılanan bu baraja karşı, söz konusu partiler seçime Arap Listesi adı altında tek bir oluşumla girme kararı almıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...