Türkiye'ye 10 milyar dolarlık gerdanlık

Türkiye'ye 10 milyar dolarlık gerdanlık

Ekonomi Haberleri

Türkiye'yi Doğu'dan Batı'ya geçecek olan 1850 kilometrelik hat 10 milyar dolara mal olacak...

Azerbaycan'ın doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak olan 10 milyar dolarlık projenin temeli, Kars'ta atıldı. Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltması, Türkiye'nin her yıl artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından kritik öneme sahip olan Azeri Şahdeniz sahasındaki gazı Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Hattı Projesi'nin (TANAP) temeli, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle atıldı. Enerji arz güvenliği ve çeşitliliğini sağlamak için farklı ortaklarla birden fazla projeyi destekleyen Türkiye, Hazar kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılması açısından önemli bir güzergah olarak kabul ediliyor. İlk etapta 2018 haziranında 16 milyar metreküp gaz akışı sağlanacak. Toplamda 1850 kilometreyi bulacak projeden Türkiye 6 milyar metreküp gaz alacak. Hatta taşınacak kalan 10 milyar metreküplük gaz ise 2020 başından itibaren Avrupa'ya ulaştırılacak. TANAP'ın kapasitesi 20237e kadar 23 milyar metreküpe, 2026'ya kadar 31 milyar metreküpe yükselecek. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi, bu projeye alternatif başka bir proje de olmadığını dile getirdi.
Ceyhan'ın dünyanın en önemli petrol dağıtım merkezlerinden biri haline geldiğini, Irak ve Suriye'de durumun normale dönmesiyle Ceyhan'ın bu konumunun daha da güçlenip kapasitesinin artacağını söyleyen Erdoğan, "Bütün hatların hayata geçirilmesiyle Avrupa ile Hazar Bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturmuş olacağız. Bu projeye Azerbaycan'dan, Gürcistan'dan, Türkiye'den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var" dedi. nbsp;
TANAP'ın, hattın geçtiği Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne'ye hayırlı olmasını dileyen, 20 kent, 67 ilçe, 600 köyden geçecek olan 1850 kilometrelik hattın aynı zamanda Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu projenin barış, refah ve huzurla zikredileceğine inanıyorum" dedi. nbsp;


HATTA İLK BORU 3 CUMHURBAŞKANINDAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Kars'ın Selim ilçesindeki törende, butona basarak vinçle hatta ilk borunun konmasını sağladı. 20 kentten geçecek olan hat, yüzlerce köye, binlerce kişiye ekonomik katkı sağlayacak.




TANAP'ın künyesi
İLK GAZ 2018'DE
-Proje için imzalar haziran 2012'de atıldı
-Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı
-Çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala nbsp;
ilçesi
-Hattın uzunluğu 1850 kilometre
-20 ilden geçecek
-1.3 milyon ton çelik boru kullanılacak
-15 bini aşkın nbsp;
kişiye istihdam sağlayacak
-İlk gaz akışı 2018'de başlayacak
-Türkiye'de yapılan en büyük boru nbsp;
hattı projesi
-Yıllık kapasite 2026'da 31 milyar metreküp olacak


Yüzde 30 ortağız
TANAP'ta Azerbaycan'dan SOCAR'ın yüzde 58, Türkiye'den BOTAŞ'ın yüzde 30, İngiliz BP'nin yüzde 12 payı bulunuyor. Türkiye, yüzde 30 paya ek olarak Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en büyük ikinci ortağı konumunda bulunuyor. Böylece Türkiye sadece transit ülke rolünün dışında, enerji proje zincirinin her halkasında yer alarak Avrasya enerji haritasında çok farklı rol üstlenmiş olacak. Bu durum Türkiye'yi aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği açısından da kilit ülke konumuna yükseltecek. 2026 yılında Azerbaycan'ın yanı sıra Türkmenistan, Irak gibi ülkelerden gelecek enerji kaynaklarının da Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması söz konusu olacak.
Türkiye'ye 10 milyar dolarlık gerdanlık

Bayburtlu kaynakçılar buradan yetişip 5-6 bin avro maaş alacak
TANAP'ta istihdam edilecek argon kaynakçılarının yetiştirilmesi için Bayburt'ta kurs açıldı. Bayburt Meslek Lisesi ile TANAP arasında yapılan iş birliği ile nbsp;açılan kursta yetişenler, doğalgaz boru hatlarında çalışacak. İlk etapta 20 kişiyle eğitime başladıklarını söyleyen Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, "Bu hat için nbsp;300 kişiyi eğitmek istiyoruz. En iyi tarafı, dünyanın dört bir yanında boru hatları inşa edilecek. Argon kaynakçılarımız nbsp;mesleklerinden dolayı çok avantajlı olacak, tam yeterli personel olduklarında 5-6 bin avro gibi rakamlarla dünyanın her yerinde istihdam edilebilecekler" dedi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...