İsrail'de oyların yüzde 99'u sayıldı

/ Kaynak: AA
İsrail'de oyların yüzde 99'u sayıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

'Siyonist Birlik' ise beklentilerin aksine 24 sandalyede kalırken, parlamentoya "üçüncü güç" olarak giren Birleşik Arap Listesi 14 sandalye kazandı.

İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde sandıkların yüzde 99'unda oy sayım işleminin tamamlandığı bildirildi.
İsrail Merkez Seçim Komitesi'nin yayımladığı verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 71,8'i sandık başına gitti. Buna göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud seçimleri birinci parti olarak tamamladı. Açıklanan son rakamlara göre Likud, Knesset'te (Meclis) 30 koltuk kazandı.
Barajı aşan diğer partilerin koltuk dağılımı ise şöyle:
"Siyonist Birlik: 24, Birleşik Arap Listesi: 14, Yeş Atid: 11, Kulanu: 10, HaBayit HaYehudi: 8, Şas: 7, Birleşik Tora Yahudiliği: 6, Yisrael Beitenu: 6, Meretz: 4"
-"Sonuçlar koalisyonu gösteriyor"
İsrail'de hükümeti kurmak için Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık sonuçlarına göre, hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranını elde edemediği için, ülkeyi yine bir koalisyon hükümeti bekliyor.
Resmi sonuçların açıklanmasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevi verecek. Bu görevi alan parti başkanının 42 gün içinde koalisyon sonucunu neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise cumhurbaşkanı aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.
İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 günde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor.
-"Arap Listesi 3. güç oldu"
Verilere göre Birleşik Arap Listesi, Knesset'te 14 koltuk elde ederek, Likud ve Siyonist Birlik'in ardından üçüncü parti oldu.
Birleşik Arap Listesi lideri Eymen Avde de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu seçimler, Arap vatandaşların hayatını ciddi biçimde etkileyecek" demişti.
Avde, oy kulanmadan önce sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Şiddete, fitneciliğe, zorbalığa ve tehditlere cevap ancak sandıkta verilebilir. Biz Araplar, bugün dışlandık, yarın da aykırı görüşlere sahip olanlar dışlanacak" ifadelerine yer vermişti.
-Seçim sistemi-
Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de, nispi temsil sistemi uygulanıyor. Dün sandık başına giden İsrailliler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verdi.
Her partinin sec¸imde aldıgˆı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanıyor. Buna göre, yüzde 10 oy alan bir parti, mecliste 12 sandalyeye sahip oluyor. Partilerin, Knesset'e girebilmesi ic¸in yüzde 3,25'lik sec¸im barajını as¸ması gerekiyor.
Barajı aşan siyasi partiler, aldıkları oy karşılığı mecliste belli sayıda sandalye kazanmalarının ardından, bu partilerin yeni bir koltuk daha elde etmeye yetmeyen artık oyları ve barajın altında kalan partilerin oyları, parlamentoya girmeye hak kazanan partiler arasında yeniden dağıtılıyor. Bu dağıtım, seçim sonuçlarındaki oy dağılımı yüzdelerine göre yapılıyor.
İsrail seçim sisteminde barajın du¨s¸u¨k olması, ülke siyasetinde aktif partilerin c¸ogˆunun Knesset'te temsil edilmesine imkan tanıyor. Mevcut baraj uygulamasının, bir partinin tek başına iktidara gelmesini ise son derece güçleştirmesinden dolayı İsrail'de genellikle koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişteki bazı hükümetlerde tamamen farklı siyasi çizgideki partiler, aynı hükümet çatısında birleşmek zorunda kalmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...