Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Türkiye, AB'nin yapamadığını TANAP ile yaptı'

/ Kaynak: AA
'Türkiye, AB'nin yapamadığını TANAP ile yaptı'

Politika Haberleri  / AA

Bozkır: 'Türkiye, AB'nin yapamadığını TANAP ile yaptı. Fizibilitesi olan, kaç senede bitecek hepsi olan bir proje olunca AB bunu gayet takdirle karşıladı'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Suriye ve Irak'a savaşmaya giden yabancılar konusunda, "Türkiye'ye 39 milyon turist geliyor. Bize daha önceden herhangi bir bilgi verilmezse bu şekilde bir istihbaratımız olmazsa, Türkiye'ye gelen her AB vatandaşına 'sen terörist misin değil misin?' bunları tahkik etme imkanına sahip değiliz" dedi.
"Avrupa Birliği'ne Üyelik Süreci ve Türkiye'nin Yeni AB Stratejisi" konulu sivil toplumla diyalog toplantısına katılmak üzere Ankara'dan Konya'ya hızlı trenle giden Bakan Bozkır, yolda gazetecilerin sorularını cevapladı.
Terör örgütü DAEŞ'e katılım konusunda AB'den Türkiye'ye yöneltilen eleştirilerin sorulması üzerine Bozkır, "Türkiye ile ilgili yanlış bir algı yaşatma çabası çok fazla ve uzun zamandır devam ediyor. Ancak tabii bu algıları kırmak konuşarak, bilgi vererek birbirimizi anlayarak çok kolayca mümkün ve bunu da yapıyoruz" diye konuştu.
Bozkır, çok sayıda AB vatandaşının DAEŞ'e katılmak amacıyla hareket halinde olduğunu belirterek, "Türkiye'ye 39 milyon turist geliyor. Bize daha önceden herhangi bir bilgi verilmezse bu şekilde bir istihbaratımız olmazsa Türkiye'ye gelen her AB vatandaşına 'sen terörist misin değil misin?', bunları tahkik etme imkanına sahip değiliz" ifadesini kullandı.
Bozkır, son zamanlarda Türkiye'nin AB ile diyalog halinde koordineli bir şekilde çalıştığını, bu çerçevede şu ana kadar 12 bin 500 ismin Türkiye'ye iletildiğini söyledi. Bu sorunun sadece Türkiye'yi ilgilendirmediğinin altını çizen Bozkır, önlem alınmadığı takdirde sadece Türkiye'de değil, bölgeyi ve bütün Avrupa'yı etkileyecek eylemlere yol açabileceğine dikkati çekti.
- Sivil toplumla diyalog -
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü'nün kendisi açısından ayrı bir anlam taşıdığını belirten Bozkır, "Türkiye için canını feda etmiş ve bugünlere gelmemizi sağlamış tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum ve gazilerimizi de şükranla yad ediyorum" diye konuştu.
Bozkır, AB Bakanlığı olarak Konya'da üçüncüsünü düzenleyecekleri Sivil Toplum Diyalog toplantısının AB stratejisi ve Türkiye'nin demokrasisi açısından çok önemli olduğunu ve 104 bine ulaşan sivil toplum kuruluşu sayısı ile Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamına ulaştıklarını kaydetti.
Bozkır, Konya'da düzenleyecekleri toplantıda yaklaşık 300 sivil toplum kuruluşundan 2 bin 500 katılımcıyı ağırlayacaklarını ifade etti. Bu toplantılarda sadece sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını değil AB kaynaklarının nasıl kullanılacağı ve şu ana kadar 300 bin gencin yurt dışına gönderildiği Erasmus gibi programları tanıttıklarını söyledi.
- AB ile yeni fasıl -
Bozkır, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komitesi heyeti ile dün yaptığı görüşmeler ve yeni fasılların açılmasıyla ilgili soru üzerine, AB-Türkiye ilişkileri çerçevesinde her konuyu görüştüklerini ancak yeni fasılların açılmasının AP'nin görevi olmadığını ifade etti. Bozkır, "Bizim fasıllar konusunda tutumumuz belli. Biz yaklaşık sekiz senedir tüm fasıllar açılmışçasına Türkiye'de gerekeni yapıyoruz ve bugüne kadar 28 faslı açtık, 14 faslı kapattık. Oysaki resmi tabloda 14 fasıl açılmış, bir fasıl kapanmış gözüküyor" dedi.
Türkiye'nin 23. ve 24. fasılların açılması konusunda sıkıntısının olmadığını kaydeden Bozkır, "Biz her iki faslın da bütün açılış kriterlerini yerine getirmiş vaziyetteyiz. Dolayısıyla bu açıldığı takdirde bir anlamda AB'nin Türkiye ile ilgili olarak tenkit yapma, fikir belirtme imkanı daha fazla artacaktır" değerlendirmesini yaptı. Bozkır, şunları söyledi:
"17. faslın açılma ihtimali var. Biz yedi sene önce müzakere komisyon belgemizi vermiştik. Fakat Sarkozy döneminde bu bloke edildi. Şimdi yeni Fransa Cumhurbaşkanı bu blokajı kaldırdı. Biz yedi sene önce ulaştırdığımız komisyon belgemizi revize ettik ve cuma günü komisyona verdik. Normal şartlarda sekiz haftada faslın açılması mümkün. Yeni bir siyasi engel ortaya çıkmazsa bu yılın ilk döneminde açmayı ümit ediyoruz."
- Güvenlik paketi -
AP Dış İlişkiler Komitesi temsilcileri ile güvenlik paketi konusunu da görüştüklerini ve kendilerine AB müktesebatı ve uygulamaları çerçevesinde paket hakkında detay verdiğini söyleyen Bozkır, "Bir tepkiyle karşılaşmadım. Tabiatıyla burada önemli olan bir yasanın ne şekilde çıkmasından öte nasıl uygulanacağıdır. Benim bu yasayla ilgili AB müktesebatı açısından veya AB'deki ülke uygulamaları açısından içinde bir ukde olmadığını defalarca söyledim" dedi.
Bozkır, "Uygulamada da görülecek ki bu yasa aslına Türkiye'de barış ortamını güçlendirmek için fikir ve hürriyetlerin açıklandığı gösteriler olsun, toplantılar olsun, dışarıdan bu toplantıları engelleyecek unsurların önlenmesi bakımından yarar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
- Avrupa enerji birliği -
Bozkır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Masos Sefcovic arasında yapılan görüşmelere ilişkin ise AB'nin yeni enerji birliği kurduğunu ve bu birlikle AB'nin tüm doğalgaz ve petrol ihalelerini tek bir elden yapmayı planladığını söyledi.
AB ile ABD arasında görüşmeleri süren serbest ticaret anlaşmasının (TTIP) Gümrük Birliği'ne etkisini değerlendiren Bozkır, "Türkiye bütün bu ticaret planlamasının yapıldığı ticaret strateji kurumunun yakında toplantılarına katılacak. Dolayısıyla burada yeni bir platform oluşturmuş oluyoruz" dedi.
Gümrük Birliği'nin Türkiye açısından önemli olduğunu söyleyen Bozkır, "TTIP konusunda derdimize derman bulunması için toplantılarda yer almamız önem arz ediyor" değerlendirmesini yaptı.
- TANAP projesi -
AB Bakanı Bozkır, dün açılışı yapılan TANAP projesine ilişkin de "AB ülkelerinin hayati önem verdiği bir proje ve vaktiyle Nabucco projesi ortaya atılmıştı. Türkiye de bunu imzalamıştı ama Nabucco projesi, içinde gaz olmayan bir proje olduğu için, gazı bulamadıkları için Nabucco projesi şu anda ölmüş vaziyette ve şimdi Nabucco dendiğinde bir opera akla geliyor sadece" dedi. Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Türkiye, AB'nin yapamadığını TANAP ile yaptı. Fizibilitesi olan, kime ihraç edilecek, kaç senede bitecek hepsi olan bir proje olunca AB bunu gayet takdirle karşıladı. Ortak çıkarımız olan bir proje ve inşallah bittiğinde de Türkiye'nin enerji güvenliği açısından dünya çapında sahip olduğu güvenilirlik bir kere daha teyit edilmiş olacak."
Bozkır, TANAP projesine ilişkin AB ve Rusya ile ilişkilerin sorulması üzerine de şunları kaydetti:
"Türkiye'nin AB sürecinde başka hiçbir ülkeyle böyle bir anlaşma yapmayacak şekilde bir taahhüttü yok. AB'nin kendi sorunu neticede, önce Türkiye'ye gelecek. Biz böyle bir proje, fizibilitesi olursa Türkiye'nin gaz ihtiyacı belli, eğer Türkiye'de kullanabileceksek değerlendiririz. Ama eğer Türkiye'ye geldikten sonra AB ülkelerine de gitmesi uygun görülürse o zaman o AB'nin Rusya ile yapacağı müzakerelere bağlı olacak. Bu konu bizim dışımızdadır."
- AB ordusu önerisi -
Bozkır, gazetecilerin AB ordusu kurulması önerisini sorması üzerine Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra güçler dengesinin bozulduğunu ve AB'nin bu dengede yer alabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Bozkır, "Ancak süper güç olmak için ekonominin, insan kaynağının güçlü olması lazım. Genç nüfus, ordu olması ve enerji kaynaklarının güvence altında olması lazım. AB şu anda yumuşak bir güçtür" şeklinde konuştu.
AB'nin askeri güç ile caydırıcılığının artacağına işaret eden Bozkır, "AB'nin sesi daha çok çıkar. Dolayısıyla şimdi bunu yeni fark ettiler ve bir ordunun olmasını gündeme getirdiler" dedi.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...