Aileler Sırbistan'daki operasyonlardan memnun ama...

/ Kaynak: AA
Aileler Sırbistan'daki operasyonlardan memnun ama...

DÜNYA Haberleri  / AA

Sırbistan'da, yedi kişinin soykırıma katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınması, soykırımda hayatını kaybedenlerin yakınlarını memnun etti.

Sırbistan'da 1995 yılında Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitsa'da binin üzerinde Boşnak erkeğin öldürüldüğü soykırıma katıldıkları iddiasıyla yedi kişinin gözaltına alınması, kurban yakınlarını memnun etti.
Kravitsa'daki soykırımda iki oğlunu ve eşini kaybeden Şuhra Maliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözaltıların kendisini sevindirdiğini söyledi.
Adaletin geç geldiğini ancak ulaşılmaz olmadığını belirten Maliç, tüm soykırım suçlularının adalet önüne çıkarılması ve yaptıkları için hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
Maliç, iki oğlu ve eşinin yanı sıra soykırımda 20 akrabasını kaybettiğini belirterek "Tüm cesaretimi ve gücümü toplayarak mahkemeye gidip bu katillerin gözünün içine bakmak istiyorum. 20 yıl sonra yakalandıktan sonra nasıl hissettiklerini görmek istiyorum" dedi.
"Herkes işlediği suçlar için hesap vermeli" diyen Maliç, "Biz mahkeme değiliz ki onlar hakkında hüküm verelim. Onlara en iyi hükmü verecek olan Allah'tır. Bu dünyada olmazsa ahirette hak ettiklerini alacaklardır" ifadesini kullandı.
- "Onların mahkemelerine inanmıyoruz"
Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedoviç de operasyonun çok önceden yapılması gerektiğini belirterek "Biz geçmişin ve sevdiklerimizin geri dönemeyeceğini biliyoruz ama mahkemelerin kararı suçluların işledikleri suçun cezasını çekmesi için gerekli" dedi.
Gözaltına alınanların Bosna Hersek'te yargılanması gerektiğini savunan Mehmedoviç, "Tüm katliamları Bosna Hersek'te işlediler. Biz onların mahkemelerine inanmıyoruz. Bosna Hersek dışındaki hiçbir mahkemeye inanmıyoruz" diye konuştu.
Sırbistan'daki Savaş Suçları Savcılığı'nın talimatı üzerine Sırbistan polisinin düzenlediği operasyonlarda, 1995 yılında Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı özel birlik bünyesindeki "Yahorina" Eğitim Merkezi'nde görev yapan N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P ve D.P Kravitsa'daki soykırıma katıldıkları şüphesiyle gözaltına alındı.
- Kravitsa'da ne oldu?
13 Temmuz 1995 tarihinde, sayıları bin ile bin 500 arasında olduğu tahmin edilen Boşnak erkekler, Sırplar tarafından yakalanarak Kravitsa'daki Tarım Kooperatifi'ne ait depolara kapatıldı.
Boşnak esirlerin kapalı tutulduğu depolara el bombası atıldı, otomatik silahla tarandı.
Bosna Hersek Mahkemesi Temyiz Konseyi, 2013 yılında, Kravitsa'daki katliamlara katıldıkları gerekçesiyle Duşka Yeviç'i 32, Mendelyev Curiç'i de 28 yıl hapse mahkum etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...