BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Süt gibisi yok

Süt gibisi yok

Tüketimine pek de önem vermediğimiz sütün yarım litresinde; 5 kilo et, 2.6 kilo ekmek, 6.3 kilo patates, 8.5 kilo elma, 1.6 kilo marul ya da 1.7 kilo havuçtaki kadar kalsiyum bulunuyor...



KONYA- Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi, “21-28 Mayıs Süt Haftası” nedeniyle kalsiyum deposu olan sütün tüketiminin artırılması için, broşür dağıtıyor. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Erkan Sunaoğlu, yaptığı açıklamada, 1 litre sütte ortalama 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52 gram karbonhidrat ve 7 gram mineral maddeler ile suda ve yağda çözünen vitaminlerin bulunduğunu söyledi. Vücudun çimentosu Tabiatta yüksek oranda sadece sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktozun önemli enerji kaynağı olduğunu belirten Sunaoğlu, laktozun yapısındaki galaktozun, beyin ve sinir dokularının oluşumunda çok önemli rol oynadığını bildirdi. Kalsiyum ve fosforun emilmesini sağlayan laktozun kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Sunaoğlu, şunları kaydetti: ‘’Süt yağı da önemli enerji kaynağıdır. Süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. Süt proteinleri ise hücre ve dokuların oluşumunda, büyüme ve gelişmede önemli rol oynar. Saç ve tırnakların oluşumuna yardımcı olan süt proteinleri, kas fonksiyonlarına yardımcı olur. Mineral maddeler açısından zengin olan sütte, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum bulunmaktadır. Yarım litresindeki kalsiyumu, 5 kilo et, 2.6 kilo ekmek, 6.3 kilo patates, 8.5 kilo elma, 1.6 kilo marul ya da 1.7 kilo havuçta bulunan kalsiyuma eşdeğer olan süt, sağlıklı yaşama açısından büyük önem taşır.’’ Zekayı geliştiriyor Erkan Sunaoğlu, içerdiği kalsiyumu ile özellikle küçük yaştaki çocukların sağlıklı gelişimi için tüketilmesi zorunlu olan gıdalar arasında yer alan sütün, zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığı için gerekli B12 vitamini yönünden en iyi kaynak olduğunu söyledi. Vücudu hastalıklara karşı daha dirençli yapan sütün tüketiminin artırılması amacıyla oda olarak sütün faydalarını içeren broşür hazırladıklarını bildiren Sunaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Sağlıklı nesiller için, süt tüketiminin artırılması gerekiyor. Bu kapsamda, Gıda Mühendisleri Odası’nca bastırılan süt ile ilgili broşürlerden Konya’ya 10 bin adet gönderildi. Biz de bu broşürleri ilköğretim okulları ile kalabalık cadde ve alanlarda vatandaşlara dağıtıyoruz.’’
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT