Cumhuriyet altını da borsada işlem görecek

Cumhuriyet altını da borsada işlem görecek

Ekonomi Haberleri

Yasal hazırlık ve Darphane'nin altyapısı tamamlanırsa, Cumhuriyet altınları Borsa İstanbul çatısı altında işlem görmeye başlayacak.

Tasarruf araçlarının önde gelenlerinden olan cumhuriyet altını, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Bu yıl yasal hazırlıkları biter, Darphane de teknolojik altyapıyı tamamlarsa, cumhuriyet altını Borsa İstanbul çatısı altında işlem görecek. Buna göre altın ve gümüş işlem miktarının 2015 yılı sonu itibarıyla toplam 740 ton seviyesinde olması bekleniyor. Vergi düzenlemelerinin 2015 yılı içinde olumlu sonuçlanması durumunda piyasada platin ve paladyum işlemlerinin artması da öngörülürken, Kıymetli Madenler Piyasası'nda bireysel yatırımcıların özellikle mini külçe pazarında 1 gram, 2.5 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram ve 500 gram halinde külçelere yönelik gerçekleştirecekleri müşteri işlemlerinin artması hedefleniyor.
TESLİMAT KAPALIÇARŞI'DA
Bunun yanı sıra standart 1 kilogram altın ve standart mini külçe altın işlemlerinde piyasa yapıcılık faaliyetinin başlaması da öngörülüyor. Bu kapsamda standart 1 kilogram altın işlemlerinde belli bir büyüklüğün altındaki altın teslimlerinde kullanılmak üzere Kapalıçarşı'da Teslimat Merkezi yapısının kurulması yönünde çalışmalar sonuçlanacak. Yasal hazırlıklar ile Darphane tarafından teknolojik altyapının tamamlanması durumunda, 2015 yılı içinde Kıymetli Madenler Piyasası'nda cumhuriyet altınının işlem görmeye başlaması da bekleniyor. Dönüşüm işlemlerinin başlatılmasının da katkısıyla Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Hesabı'nda saklanan altının daha yüksek miktarlarda borsanın kasasında saklanması hedefleniyor. Bu yıl ayrıca hurda çelik, gecelik repo vadeli işlem sözleşmelerinin başlatılması da hedefleniyor.
DARPHANEDE BASILIYOR
Altın fiyatlarının hızlı dalgalanmalar yaşadığı son yıllarda Darphane de yoğun mesai yaptı. Fiyatın düşüp talebin arttığı dönemlerde piyasada altın miktarı azalmış, kuyumcuların "altın kalmadı" dediği günlerde kuruluş yoğun mesai harcamıştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...