TETAŞ nükleerde anlaşma için izin bekliyor

TETAŞ nükleerde anlaşma için izin bekliyor

Ekonomi Haberleri

TANAP ve Türk Akımı ile büyük atılım yapan Türkiye, nükleer enerjiye hazırlık aşamasında da çalışmalarına devam ediyor.

Osman ÇOBANOĞLU/ANKARA

Çalışmalarını dört koldan sürdüren Türkiye şimdi de elektriği satın alma konusunda adım atıyor. Daha önce Rusya ile yapılan anlaşma gereği Akkuyu Nükleer Enerji Santralinden elde edilecek bir bölüm elektriğin Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ) tarafından satın alınacağı açıklanmıştı. nbsp;

Santrali inşa edecek olan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) üretim lisansıyla ilgili tüm izinleri almasının ardından TETAŞ'la anlaşma imzalanacak. Bu izinlerin alınmasıyla birlikte şirket 1 ay içinde TETAŞ ile Elektrik Satınalma Anlaşmasının imzalanması için masaya oturacağı belirtiliyor.
nbsp;
ÜNİTELERE GÖRE ELEKTRİK
Anlaşma kapsamında toplam 4 bin 800 megawatt güçte olacak santralden elde edilecek elektriğin birinci ve ikinci ünitesinden yüzde 70, üçüncü ve dördüncü üniteden ise yüzde 30'luk kesimini TETAŞ satın alacak. Yapılacak Elektrik Satınalma Anlaşmasıyla TETAŞ belirlenmiş oranlarda 15 sene boyunca alıma devam edecek.
nbsp;
GELECEĞE YÖNELİK EĞİTİM
Nükleer enerjiye hazırlık kapsamında yaşanan bir diğer gelişme ise Türkiye'den seçilecek 80 öğrencinin nükleer enerji konusunda mühendislik eğitimi alması için Rusya'ya gönderilmesi olacak. Eğitime gönderilecek öğrenciler proje şirketi tarafından yapılacak yazılı ve sözlü sınavlarla belirlenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...