Türklere vize müjdesi!

/ Kaynak: AA
Türklere vize müjdesi!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Almanya'da Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması noktasına gelindi.

Belit Onay, kendi verdiği önerge sonrasında Eyalet Meclisi'nde alınan karara ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Önergesi üzerindeki pazarlıkların yaklaşık bir senedir devam ettiğini belirten Onay, bu pazarlık sürecinin sonunda Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Parti'yi (FDP) ikna ettiklerini belirtti.

Onay, burada en önemli konunun CDU eyalet milletvekillerinin de "evet" oyu vermeleri olduğunu vurgulayarak, "Şimdi konunun Federal Konsey'de Merkel hükümeti ile görüşülmesi esnasında elimiz güçlendi" dedi.

Onay, eyalet meclisinin aldığı karar sonrasında hükümetle birebir görüşmelerin başlayacağını belirtti ve "Aile birleşimi noktasında devam eden vizelerin kaldırılması tartışmaları bu son kararla birlikte bütün Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması noktasına gelmiş oldu" ifadesini kullandı.

Ülke genelinde CDU'nun Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılmasına sıcak bakmadığını söyleyen Onay, önergesinin oy birliğiyle onaylanması öncesindeki pazarlık sürecinde nelerin gündeme geldiğini anlatırken şunları söyledi:

"Biz pazarlık sürecinde özellikle hukuki sıkıntılara dikkat çektik. Avrupa Adalet Divanı'nın vizeler konusundaki net kararlarını gündeme getirdik. Adalet Divanı'nın vizeler konusunda çok ama çok net kararları var. Almanya bu kararları hep bireysel olarak değerlendiriyordu. Diyordu ki 'Bu karar Ahmet'i bağlar, Mehmet'i bağlar. Tamam bunu kabul ediyoruz ama kişi için kabul ediyoruz. Bu karar Türk vatandaşlarının tümünü bağlamaz.' Bu siyasi kurnazlık son yıllarda sürekli yapıldı."

Onay, Aşağı Saksonya'nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Eyalet Başbakanı Stephan Weil'in vizelerin kaldırılması için Angela Merkel hükümeti ile yapacağı pazarlıklarda elinin güçlendiğini dile getirdi. Onay, "Biz burada en azından Aşağı Saksonya'daki CDU milletvekillerini de ikna etmiş olduk. Buradaki CDU milletvekillerinin ikna edilmiş olması çok önemli. CDU'nın ileri gelen siyasetçileri genelde Aşağı Saksonya'dan çıkar. Bu sebepten dolayı CDU'nın ikna edilmiş olması çok önemli" şeklinde konuştu.

- "Merkel'in tepkisini merak ediyoruz" -

SPD Aşağı Saksonya Milletvekili Mustafa Erkan da CDU'nun vizelerin kaldırılması önergesine kabul oyu vermesinin önemine dikkat çekti. Erkan, "Kararın oy birliği ile alınması sonrasında Merkel'in vizelerin kaldırılması hakkındaki tepkisini merakla bekliyoruz" dedi.

Kararın Federal Konsey'e taşınacağını ifade eden Erkan, "CDU'nun Aşağı Saksonya'daki milletvekilleri bu önergeyi kabul ettikten sonra Berlin'deki CDU'lu milletvekilleri bu konuya ne diyecek çok merak ediyoruz" ifadesini kullandı.

Geçen yıl mayıs ayında Aşağı Saksonya Başbakanı Weil ile Türkiye'yi ziyaret ettiklerini hatırlatan Erkan, "Orada iş adamlarıyla, belediye başkanlarıyla ve bakanlıkların görevlileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde vize konusunda hangi zorlukların yaşandığı bize anlatıldı. Ayrıca, Hannover şehrimiz bir fuar şehridir. Fuara katılan Türk iş adamları stantları gezdiğimizde yaşadıkları vize sıkıntılarını bize anlatıyorlardı şimdiye kadar" dedi.

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi, dün oy birliğiyle aldığı kararla, Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılmasına yönelik önergeyi kabul etmişti. Önerge bundan sonra Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) tartışılacak. Önergenin yasalaşması için ise Federal Meclis'te de görüşülüp (Bundestag) kabul edilmesi gerekiyor. Bundestag'ta çoğunluk Merkel liderliğindeki CDU'da bulunuyor. CDU, vizenin kaldırılmasına soğuk bakıyor.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...