Demba Ba 730 gün sonra yeniden milli takımda

Demba Ba 730 gün sonra yeniden milli takımda

SPOR Haberleri

Senegal'in yeni teknik direktörü Aliou Cisse, Demba Ba'yı uzun bir aradan sonra kadroya davet etti.Beşiktaşlı forvet Demba ba'nın kariyeri haberimizde.

Senegal Milli Takım Teknik Direktörü Aliou Cisse, Gana ile oynanacak hazırlık maçının kadrosunu açıkladı. Cisse açıkladığı kadroda büyük bir sürpriz yaparak, uzun süredir milli formayı giyemeyen Beşiktaş'ın golcü oyuncusu Demba Ba'yı da aldı.Senegal'in eski teknik direktörü Alain Giresse ile yıldızı başırmayan ve milli takım formasına hasret kalan Demba Ba, böylece Mart 2013'ten sonra ilk kez milli takım forması giyme şansı yakaladı.Senegal Milli Takım kadrosunda Türkiye'den Demba Ba dışında, Başakşehir'den Badji ve Fenerbahçe'nin golcüsü Moussa Sow da yer aldı.

DEMBA BA'NIN KARİYERİ

İlk yılları
Ba Sèvres, Paris'te doğdu ve yedi çocuklu bir ailenin altıncısıydı. Saint-Valery-en-Caux, Seine-Maritime'de büyüdü. 1999-2000 sezonunda Port Autonome takımının altyapısında oynamaya başladı. 2000-01 sezonunda Frileuse altyapısında oynadı.

2001 yılında, Châtillon'a dönen Ba Montrouge altyapısında oynamaya başladı. 2004 yılına kadar orada oynadı.Sonraki yıllarda Lyon ve Auxerre kulüplerinden teklif gelse de Ba İngiltere'de bir takımda profesyonel oynamak için takım aradı. Arkadaşı Gauthier Diafutua tarafından Watford teknik direktörü Ray Lewington'a önerildi. Ancak kısa bir süre sonra Lewington takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Ba Barnsley'de 1 hafta geçirdi. Football League takımları Swansea City ve Gillingham ile başarısız olan görüşmelerden sonra Fransa'ya döndü.

Demba ba'nın kulüp kariyeri

Rouen
Ba, teknik direktör Alain Michel ile Fransa Üçüncü Ligi ekiplerinden Rouen ile bir yıllık sözleşme imzaladı. Böylece Ba profesyonel futbol kariyerine başlamış oldu.

Mouscron
Ba, 2006 yılında Belçika kulübü Mouscron ile üç yıllık sözleşme imzaladı. İlk üç maçta oynayıp bir gol attıktan sonra geçirdiği sakatlık yüzünden Ağustos 2006 ve Nisan 2007 arasında futbola uzak kaldı. Sekiz aylık iyileşme döneminden sonra dokuz maçta forma giydi, yedi gol attı. Ayrıca ilk uluslararası maçına çıktı.

1899 Hoffenheim
31 Ocak 2009 tarihinde Demba Ba.
29 Ağustos 2007 tarihinde Ba, 2. Bundesliga kulübü 1899 Hoffenheim'a 3 milyon € karşılığında transfer oldu. Ba, ilk sezonunda Hoffenheim'ın küme yükselmesine yardımcı oldu. İkinci sezonunda 33 lig maçında oynayıp 14 gol attı. 24 Şubat 2009 tarihinde Stuttgart ile 3-3 berabere kaldıkları maçta hat-trick yaptı. Ba TSG 1899 Hoffenheim adına oynadığı 103 maçta 40 gol attı. Temmuz 2009'da VfB Stuttgart takımına gitse de sağlık kontollerini başarıyla geçemedi. Aynı yılın Aralık ayında Ba, Hoffenheim ile 2013 yılına kadar sözleşme imzaladı.

İngiltere yolu
Ba, Ocak 2011'de takımda yaşadığı bazı sıkıntılardan dolayı Hoffenheim'dan ayrıldı. Premier League kulübü West Ham United ile anlaştığı iddia edilen Ba, Hoffenheim'ın kış antrenman kampına gitmeyi reddetti. Buna karşılık Hoffenheim ile yaptığı son sözleşme iptal edildi ve para cezasıyla beraber altı ay boyunca hiçbir kulüple anlaşamama cezası aldı. Kulüp daha sonra 7.1 milyon £ karşılığında Stoke City ile anlaştı ancak Ba, kişisel açıdan açıklanmayan nedenlerden dolayı sağlık kontrollerinde başarısız oldu.

West Ham United

West Ham United ile ısınırken Ba.
Stoke ile sözleşme imzalayamayan Ba, açıklanmayan bir ücret karşılığında West Ham kulübüne transfer oldu. 28 Ocak'ta üç yıllık bir sözleşme imzaladı. Ba'nın ilk Premier League maçı 6 Şubat 2011 tarihinde evlerindeki 1-0 yenildikleri Birmingham City maçı oldu. 75. dakikada Robbie Keane'in yerine oyuna girdi. ilk golünü altı gün sonra West Bromwich Albion ile 3-3 berabare kaldıkları maçta attı. Ligin ikinci yarısında gelmesine rağmen Ba, oynadığı on iki maçta yedi gol atarak kulübün en golcü oyuncusu oldu. West Ham United, Wigan Athletic kulübüne 3-2 yenildikten sonra Championship'e düşmeyi garantiledi ve ligi son sırada bitirdi. Bu yüzden Ba serbest kaldı. Everton ve Newcastle United haftalık 50.000 £ maaş ve 500.000 £ transfer bedeli önerdi. Ba, Newcastle'ı seçti.

Newcastle United
2011-12 sezonu
17 Haziran 2011 tarihinde Ba, Newcastle United ile üç yıllık sözleşme imzaladı.İlk maçına 13 Ağustos 2011 tarihinde 0-0 berabere kaldıkları Arsenal karşısında çıktı.] ilk golünü 24 Eylül 2011 tarihinde Blackburn Rovers maçında attı. Aynı maçta hat-trick yaptı ve takımının evinde 3-1 kazanmasına katkısı oldu. İkinci hat-trickini ise yine 3-1 kazandıkları Stoke City maçında attı. Böylece yaptıkları 11 maçın 8'ine çıktı ve takım ligin 3. sırasına yerleşti. Ba'nın sonraki maçlarda golcülük formu düşmesine rağmen ESPN.com tarafından sezonun ilk yarısı için Premier League En İyi XI'e seçildi ve Aralık 2011'de Premier League Ayın Oyuncusu seçildi. Ba, attığı 15 golle gol krallığında Arsenalli Robin van Persie'nin ardından ikinciyken millî takım için 2012 Afrika Uluslar Kupası'na çağırıldı. Turnuva arasında Manchester United maçı için turnuvadan geçici olarak ayrıldı. 4 Ocak 2012 tarihinde 3-0 kazandıkları Manchester United maçında bir gol attı. Böylece 10 yıl sonra lig şampiyonuna karşı kazanmış oldular.] Afrika Uluslar Kupası sonra ereken Ba'nın Senegal'den takım arkadaşı Papiss Cissé de Newcastle ile sözleşme imzaladı. 5 Şubat 2012 tarihinde St James' Park'taki Aston Villa maçına bir golle döndü ve bu maçı Newcastle 2-1 kazandı. O gol Ba'nın bu sezon attığı son gol oldu. Papiss Cisse ile oluşturdukları forvet hattı sezonun ikinci yarısında 12 gollük bir katkı sağladı. Sezonun sonlarında Ba'nın formunun düşmesine rağmen Ba, Mart 2012'de 2011-12 sezonunda Premier Lig'in en iyi transferi seçildi. Demba Ba, o sezon 16 golle Newcastle'ın en golcü futbolcusu oldu.

2012-13 sezonu
Ba, sezona 16 Temmuz 2012 tarihinde Almanya'da, Landsberg am Lech'te Monaco'yla yaptıkları maçta bir gol atarak başladı. Bu maçı 1-0 kazandılar. Ayrıce 2-1 yendikleri Braga maçında da bir gol atarak Newcastle'ın Guadiana Ödülü'nü kazanmasına yardımcı oldu. Newcastle'ın ilk lig maçı olan Tottenham maçında Ba maçın açılış golünü voleyle kaydetti. Böylece takımının 2-1 kazanmasına katkısı oldu. 17 Eylül 2012 tarihinde Newcastle'ın Premier League'deki 1000. golünü attı. Bu gol Goodison Park'ta 2-2 berabere kaldıkları Everton maçında attığı iki golden birisiydi. 29 Eylül'de üçüncü maçı olan Reading maçında iki gol daha attı ve maç 2-2 berabare kaldı. İlk golü bir vole golüydü. Ama ikinci golde top içeri gitmeden önce koluna değmişti.Ba'nın sözleşmesinde 7 milyon £ karşılığında serbest kalma maddesi olduğundan Chelsea ile spekülasyonlar oluşmaya başladı. Bu spekülasyonları 2 Ocak 2013 tarihinde Newcastle teknik direktörü Alan Pardew doğruladı.

Chelsea

Chelsea ile bir Şampiyonlar Ligi maçının antrenmanında Ba.
2012-13 sezonu
4 Ocak 2013 tarihinde Ba, Chelsea'ye transfer oldu. Üç yıllık bir sözleşme imzaladı ve kulüp tarihinin ilk Senegalli oyuncusu oldu. Boşta olan 29 numarayı aldı. Ba, ilk maçına 5 Ocak'ta FA Cup üçüncü tur maçı Southampton karşısında çıktı. ilk maçında iki gol atarak Chelsea'nin 5-1 kazanmasına yardımcı oldu. 16 Ocak'ta ligdeki ilk maçında aynı takıma karşı yine gol attı ve maç 2-2 berabere bitti.2 Şubat 2013 tarihinde Ba, ilk kez eski takımı Newcastle karşısında oynadı. Maç Newcastle'ın evi St. James' Park'ta oynandı. Maçın 32. dakikasında Ba, açılış golüne çok yaklaştı ancak Newcastle kalecisi Tim Krul şutu kurtardı. Ba, topa kafa vururken Coloccini ile çarpıştı. Burnu kırılan Ba, 43. dakikada oyundan çıkmak zorunda kaldı. Newcastle maçı 3-2 kazandı. Golsüz geçirdiği yedi maçtan sonra Ba, 2 Mart'ta Stamford Bridge'te 1-0 kazandıkları West Bromwich Albion maçında gol attı.1 Nisan'da FA Kupasında Manchester United ile yaprıkları çeyrek final mücadelesinde Ba, Juan Mata'nın uzun bir ortasında golü buldu ve Chelsea 1-0 kazandı. Yarı finalde Wembley'de Manchester City ile eşleştiler.

2013-14 sezonu
2013-14 sezonunda Ba, Newcastle'da oynarken giydiği 19 numarayı aldı. Sezondaki ilk golünü sonradan oyuna girdiği Schalke ile Şampiyonlar Ligi maçında attı. Bu maçı 3-0 kazandılar.Ba'nın bu sezon Premier League'deki ilk golünü Chelsea'nin 3-1 kazandığı Southampton maçında attı. 11 Aralık 2013 tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi maçında ilk 11'de başladı ve Steaua Bükreş'i 1-0 yendikleri maçta takımının tek golünü attı. 8 Mart 2014 tarihinde 76. dakikada oyuna girdiği Tottenham Hotspur maçında iki gol attı ve maçı 4-0 kazandılar. 8 Nisan 2014 tarihinde Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde karşılaştıkları Paris Saint-Germain karşısında Ba 87. dakikada attığı golle Chelsea'yi yarı finale taşıdı. 13 Nisan'da Swansea City maçında attığı golle Chelsea'nin 1-0 kazanmasını sağladı. 27 Nisan'da Chelsea'nin üçüncü final maçında Liverpool karşısında bir gol attı ve maçı 2-0 kazandılar. Böylece takımın şampiyonluk yarışında kalmasını sağladı.

Beşiktaş JK
2014-2015 sezonu

Ba 9 numaralı Beşiktaş formasıyla, John Terry ile birlikte.
16 Temmuz 2014 tarihinde 6 milyon € karşılığında Beşiktaş ile anlaşıp sağlık kontrollerinden geçti. Aynı gün Beşiktaş ile dört yıllık sözleşme imzaladı. Beşiktaş'ta 9 numaralı formayı alan Demba Ba, siyah-beyazlı formayla ilk maçına De Kuip Stadyumu'nda Feyenoord karşısında sakatlanan Oğuzhan Özyakup'un yerine oyuna dahil olarak çıktı. 6 Ağustos 2014 tarihinde bu maçın İstanbul Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan rövanşında sahaya ilk on birde çıkan Ba, bu maçta 3 gol birden attı. Böylece Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki ilk hat-trick yapan oyuncusu oldu.Demba ba Spor Toto Süper Lig'teki ilk gol sevincini ise ise 19 Ekim 2014 tarihinde Sivasspor'a karşı 3-2 kazandıkları maçta 2 gol birden atarak yaşadı. Beşiktaş'ın bir sezonda Avrupa kupalarında 5 golü geçen (8 gol) ilk oyuncusu olmayı başardı.

Milli takım kariyeri
Fransız vatandaşlığı da bulunan Ba, Senegal adına 17 maça çıktı ve dört gol attı. İlk golünü Haziran 2007 tarihinde Tanzanya karşısında attı. 2012 Afrika Uluslar Kupası kadrosuna alındı. Senegal gruplarda sonuncu olarak turnuvaya veda etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...