Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milyonlarca kişi Güneş tutulmasını izledi

Milyonlarca kişi Güneş tutulmasını izledi

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın birçok yerinde milyonlarca kişi bugün nefes kesici bir güneş tutulmasına tanık oldu.

Ay, Güneş'in önünden geçerken, dünyanın bir bölümü neredeyse tamamen karardı. Danimarka'nın Faroe Adaları ve Norveç'in Svalbard takımadasında ay güneşi tamamen kapattı. Bu doğa olayına tanık olmak isteyenler her iki yerde de sahillere akın etti. Bir BBC ekibi de Faroe adaları üzerinden uçakla geçerek tutulmanın en yüksek düzeye ulaştığı anı görüntüledi.

Türkiye'de ilk olarak İzmir'de



300 yıldır ilk kez bahar aylarının başlangıcında meydana gelen güneş tutulması Türkiye'de de izlendi. Tutulma Türkiye'de ilk olarak saat 10:48'de İzmir'de başladı. İstanbul'da ise tutulma 10:52'de başladı. 11:56'da maksimum seviyeye ulaşan tutulma, 13:02'de sona erdi. Edirne, Çanakkale gibi bazı kentlerde hava kapalı olmasına rağmen, güneş tutulması kısa süreyle de olsa izlenebildi. Bilim adamları güneş tutulmasına çıplak gözle bakılmaması konusunda uyarıda bulundular.


Güneş tutulması nedir?


Güneş tutulması, Ay'ın yörüngeden geçerken dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşiyor. Her 18 ayda bir dünyanın bir yerinde güneş tutulması görülebiliyor. Ancak aynı yerde tekrar görülmesi 360 - 460 yıl gibi bir süre aldığından ender görülen bir olay olarak kabul ediliyor. Güneş tutulması sırasında bilim adamları da Avrupa'daki güneş enerjisi tesislerinin nasıl etkilendiğini belirlemek için çalışmalar yaptı.


İngiltere'deki Reading Üniversitesi ise, güneşin bulutlar ve rüzgarı nasıl etkilediğini belirlemek için veri topladı. Reading Üniversitesi'nden Profesör Giles Harrison, İngiltere'de 1999'dan bu yana ilk kez bu çapta bir güneş tutulması olduğuna dikkat çekerek, gökyüzünün adeta koca bir laboratuara dönüştüğünü belirtti. Harrison, çalışmaları sonucunda öğrenecekleri bilgilerin daha iyi hava durumu tahmini yapılmasını sağlayacağını umduklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...