Dolara talep azaldı

Dolara talep azaldı

Ekonomi Haberleri

Yaklaşan seçim öncesi, dolar üzerinden oluşturulmaya çalışılan kriz algısı yine karşılık bulmadı.

Döviz piyasalarında küresel bazda yaşananları görmezden gelerek, Türkiye'de yaklaşan seçim öncesinde dolar üzerinden kriz algısı oluşturmaya çalışanlara, dövizin kalbi Tahtakele'den tokat gibi cevap geldi: Halk dolar almıyor... ABD Merkez Bankası Fed'in 'sabırlı' kelimesini lügatından çıkardığı günün öncesinde 'Ayaklı Borsa' olarak tanımlanan döviz piyasanın kalbi Tahtakale'ye gittik. Doların dünya piyasalarında zirve yaptığı dönemde Tahtakale'de panik havası yoktu. Döviz uzmanları da vatandaşın dolar almadığına aksine satışların daha fazla olduğuna işaret etti. nbsp;


GELENLERİN % 80'İ SATIYOR nbsp;
Dolar endeksinin 11 yılın zirvesine çıkmasının etkisiyle doların 2.60 TL'nin üstünde bulunduğuna dikkat çeken piyasa uzmanları, euronun da tedavüle çıktığı yılki seviyelere gerilediğini hatırlatıyor. 25 yıldır Ayaklı Borsa'da olduğunu hatırlatan Bilardo Osman lakaplı Osman Ataç, Tahtakale piyasasında bulunduğu sürece böyle bir durum görmediğine dikkat çekerek, "Türk halkı dolar satın almıyor, vatandaştan talep yok. Hatta küçük tasarruf sahipleri 2.40-2.50 TL civarında dövizlerini sattılar. Buraya gelenlerin yüzde 80'i satış yaparken, alanların oranı yüzde 20" değerlendirmesinde bulundu. nbsp;


FONLAR SPEKÜLASYON YAPIYOR
Dünyada döviz piyasalarını hedge fonların yönlendirdiğinin altını çizen Osman Ataç, sözlerine şöyle devam etti: "ABD, İngiltere ve Japonya ağırlıklı olan bu fonlar yatırımcılardan 100 milyarlarca dolar toplamışlar. Bunlar ellerindeki fonları finansal ve siyasi araç olarak kullanmaktan da çekinmezler. Bu fonların, 2.20'lerden aldıkları doları 2.60 seviyelerinde ellerinden çıkardıklarını düşünürsek kazandıkları paraları siz hayal edin."


PİYASADA KRİZ HAVASI FİLAN YOK
İstanbul Altın Rafinerisi stratejisti Haluk Mutlu ise piyasada bir kriz havası olmadığını ancak kısmen durgunluk olduğunu söyledi. Halkın dolar satın almadığını belirten Mutlu, "Reel sektörde alanlar var ama onlar da yatırım amaçlı değil. Dolar borcu olanlar, kur yükseldiği için alıp borcunu kapatmaya çalışıyor" diye konuştu. Dolar/TL paritesinin ihracatçıyı etkilemediğini söyleyen Mutlu, "Bizim ihracatçımız euro/dolar paritesinden daha çok etkileniyor. Bu zor bir durum, çift taraflı bir kıskaç gibi" dedi.


'KURDA DÜŞÜŞE HAZIR OLUN!'
ABD'den gelen verilerin yanı sıra, Fed'in geçen haftaki kritik toplantısının ardından doların güç kaybettiğine işaret eden Ataç, önümüzdeki döneme ilişkin çarpıcı bir tespitte bulundu: "Piyasalar dolarda düşüşe hazırlanıyor." Piyasadaki, "Yükselmeyen dolar düşer" altın kuralını hatırlatan Ataç, "Bu yazılmamış bir kural gibidir. Tabi bu belli bir seviyeyi gördükten sonra söylenilir, ancak farklı bir dönemden geçtiğimizi de unutmayalım" dedi.


Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...