Nevruz barışın baharı olsun

Nevruz barışın baharı olsun

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, baharı barış umuduyla karşılıyor. Nevruz ateşi birlik-beraberlik için yanacak, İmralı'dan da silah bırakma mesajı bekleniyor

Uzun yıllardır gerginlik ve eylemlerle anılan Nevruz, bu defa çözüm sürecine paralel olarak "birlik ve beraberlik" sürecinin başlangıcı olacak. Diyarbakır'da gerçekleştirilecek nevruz kutlaması için hareketlilik yaşanıyor. Kent merkezinde bazı yerlere üzerinde Türkçe ve Kürtçe "Newroz kutlu olsun" yazılı flamalar asıldı, araçlardan kutlamalara katılım için anonslar yapıldı. Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği alanda kalabalık nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için alana 15 ton odun getirildi. Nevruz kutlamalarına; PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın yanı sıra aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve Irak'ın da yer aldığı 25'i aşkın ülkeden parlamenter, diplomat ve heyetler katılacak. Etkinliği 700'ü aşkın basın mensubu takip edecek. 2013'teki mektubunda, "Silahlar sussun, fikirler konuşsun. Dönem helalleşme zamanı" diyen Öcalan'ın bu Nevruz'da, "Silah bırakılsın" mesajı vermesi bekleniyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki akademisyen ve sivil toplum kuruluşları da, çözüm sürecinin barışla sonuçlanması için Diyarbakır'da kutlanacak nevruzda verilecek mesajlardan umutlu.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi: Verilecek mesajlarla silahların tümüyle devreden çıkacağı, barışçıl yol ve yöntemlerle Kürt meselesinin çözüleceği bir aşamaya geçilmesi bekleniyor.
DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu: Yapılacak açıklamanın tarihi bir öneme sahip olacağına dair beklenti yüksek. Artık silahların bırakılmasıyla ilgili belirli bir tarihin ortaya konulması gerekir.
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal: Nevruz'da mevcut silahsızlanmaya dair 28 Şubat'ta yapılan niyet beyanının ardından çok daha güçlü bir çağrı bekliyoruz. Kandil'in en geç bir ay içerisinde olağanüstü kongre kararı alacaktır.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun: Nevruzda 28 Şubat'ta açıklanan mutabakatın ötesinde adım olacak bir mesajın verileceğini tahmin ediyorum.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...