Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nevruz Bayramı mesajı! İşte o mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nevruz Bayramı mesajı! İşte o mesaj

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nevruz Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. İşte Erdoğan'ın Nevruz mesajı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nevruz Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. İşte Erdoğan'ın Nevruz mesajı...Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "21 Mart Du¨nya Nevruz Günü mesajında, "Ülkemizde de Nevruz'un, uzun zamandır muücadelesini verdigimiz kardeslik ve huzur ikliminin pekistirilmesine vesile olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "21 Mart Du¨nya Nevruz Gu¨nu¨" dolayısıyla mesaj yayımladı.


Nevruzu, ''genis¸ bir cogˆrafyada binlerce yıldır kutlanan ortak bir bayram, baharın uyanıs¸ı ile simgelenen birligˆin, beraberligˆin, kardes¸ligˆin adı'' olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim ku¨ltu¨ru¨mu¨zde de Orta Asya'dan Balkanlara kadar tu¨m canlılıgˆıyla varlıgˆını su¨rdu¨ren Nevruz Bayramı, milletimizin, tu¨m farklılıkları as¸arak, gec¸mis¸ine sahip c¸ıkma ve gelecegˆini birlikte ins¸a etme iradesini ifade eder. Nevruzla bayramlas¸tırılan tabiatın dirilis¸i, aynı zamanda go¨nu¨llerdeki u¨mitlerin de dirilis¸idir" ifadelerini kullandı.


As¸ık Veysel'in "benim sadık yarim kara topraktır" dizesini anımsatan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
"Kadim bir gelenegˆin mensubu olan aziz milletimiz, 'toprak ana' nitelemesiyle de Allah'ın kendisine emaneti olan tabiata verdigˆi o¨nemi en veciz s¸ekilde ifade etmis¸tir. 2010 yılından itibaren, Birles¸mis¸ Milletler tarafından tu¨m du¨nyaya kazandırılan bu gu¨zel bayramın, insanlıgˆa barıs¸ ve sevgi getirmesini temenni ediyorum. U¨lkemizde de nevruzun, uzun zamandır mu¨cadelesini verdigˆimiz kardes¸lik ve huzur ikliminin pekis¸tirilmesine vesile olmasını diliyorum. Baharla birlikte yes¸eren u¨mitlerimizin, Nevruz Bayramı ile bekledigˆimiz neticeye ulas¸acagˆına ve o¨nu¨mu¨zde yepyeni bir do¨nemin ac¸ılıs¸ına vesile olacagˆına inanıyorum. Tu¨m insanlıkla, tu¨m kardes¸lerimizle birlikte, milletimizin 21 Mart Nevruz Bayramı'nı kutluyorum."


NEVRUZ NEDİR


Özellikle Orta Asya ve Ortadoğu'da uzun bir zaman dilimi boyunca kutlana gelen Nevruz Bayramı için bu yılda kutlama hazırlıkları şimdide başladı. Daha önce yaşanan toplumsal olaylarla adı özdeşleşen Nevruz, aslında geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır.Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.


Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz; (Azerice: Novruz, Farsça: ????? - Noruz, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navruz, Türkmence: Nowruz, Kazakça: Naurız, Kırgızca: Nooruz, Kırım Tatarcası: Navrez) Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.


2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...