BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Dünya Türk makarnası yiyor

Dünya Türk makarnası yiyor

Büyük makarna üreticileri arasında bulunan Türkiye, 438 bin tonluk üretimle dünya sıralamasında 5. sırada yer alıyor.



BURSA - Büyük makarna üreticileri arasında bulunan Türkiye, 438 bin tonluk üretimle dünya sıralamasında 5. sırada yer alıyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı M. Serdar Sarıgül, önceleri tamamı ev yapımı “erişte” adı altında tüketilen makarnanın, sanayi olarak Türkiye’ye girişinin 1922 yılında gerçekleştiğini hatırlattı. Türkiye’de üretimin 1950’lere kadar küçük kapasiteli tesislerde yapıldığını hatırlatan Sarıgül, makarna ihracatının ilk kez 1970 yılında 13 ton ile başladığını ve sonraki yıllarda sürekli artış gösterdiğini ifade etti. 108 ülkeye ihracat Büyük makarna üreticileri arasında bulunan Türkiye’nin 438 bin tonluk üretimle dünya sıralamasında 5. sırada yer aldığına dikkati çeken Sarıgül, “Yıllık 10 milyon ton olan dünya makarna üretiminde Türkiye, yüzde 4.3’lük bir paya sahip” dedi. İç talebin 2004 yılında 385 bin ton olduğunu, bu seviyenin rekor olduğunu belirten Sarıgül, Türk makarnasının özellikle 1985 yılında Rusya, 1987 yılında da ABD pazarına girdiğini, 1990 yılında 48 bin ton olan ihracatın 1994 yılında 85 bin tona, 1997 yılında 136 bin tona ulaştığını, yüzde 82’lik payla en büyük pazar olan Rusya’ya ihracatın artış gösterdiğini kaydetti. Türkiye’den makarna ihracatı, son yıllarda Dubai, Japonya ve Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere 109 ülkeye yayıldı.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT