Güney Kore-Çin-Japonya üç yıl aradan sonra ilk kez buluştu

/ Kaynak: AA
Güney Kore-Çin-Japonya üç yıl aradan sonra ilk kez buluştu

DÜNYA Haberleri  / AA

Güney Kore, Çin ve Japonya'nın dışişleri bakanları, üç ülke arasındaki ilişkileri ele almak üzere yaklaşık üç yıl aradan sonra ilk kez buluştu.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin ev sahipliğinde Seul'de toplanan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Japon mevkidaşı Fumio Kişida'ya Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se eşlik etti.
Bölgede toprak mülkiyeti üzerine yaşanan gerilimlerin ve diplomatik anlaşmazlıkların giderilmesine odaklanılan görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada, üç ülke dışişleri bakanlarının Güney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin "en yakın tarihte" yapılacak üçlü zirvede bir araya gelmesi için çaba gösterecekleri belirtildi.
Güney Kore, Çin ve Japonya dışişleri bakanlarının, üç ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapılması için çalışılması ve Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması hedefinin korunması konusunda hemfikir oldukları da kaydedildi.
Güçlü ekonomik bağları bulunan, diğer taraftan geçmişi Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki eylemlerine dayanan meseleleri hala çözüme kavuşturamayan üç ülkenin dışişleri bakanları, bundan önce en son 2012 yılı nisan ayında bir araya gelmişlerdi.
Güney Kore ve Çin'de son yıllarda, Tokyo yönetiminin Japonya'nın 20. yüzyılın ilk yarısında Çin'i işgal etmesini ve Kore yarımadasını sömürgeleştirmesini örtbas ettiği algısıyla Japonya karşıtlığı güç kazanmıştı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin 2013 yılında İkinci Dünya Savaşı'nda ölen ve aralarında savaş suçlularının bulunduğu Japon askerlerin anısına yaptırılan bir anıtı ziyaret etmesi de Çin ve Güney Kore'yi öfkelendirmişti.
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, göreve geldiği 2013 yılı başından bu yana Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile hiç ikili görüşme yapmadı. Park ve Abe, geçen yıl Lahey'de düzenlenen bir toplantıda ABD Başkanı Barack Obama tarafından bir araya getirilmişti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise geçen kasım ayında Pekin'deki bölgesel bir konferans sırasında Abe ile görüşmüştü. Park ve Şi'nin bu dönemde beş kez bir araya geldiği biliniyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...