İsrail'de koalisyon arayışları başlıyor

/ Kaynak: AA
İsrail'de koalisyon arayışları başlıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, koalisyon arayışları çerçevesinde yarın parti delegeleriyle istişarelere başlayacak.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in, yapılan genel seçimlerde hiçbir partinin hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememesinin ardından, koalisyon arayışları çerçevesinde yarın parti delegeleriyle istişarelere başlayacağı belirtiliyor.

Bu çerçevede Rivlin'in görüşmelere, seçimlerde en çok oyu alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi ile başlaması, daha sonra da sırasıyla ikinci ve üçüncü olan Siyonist Birlik ile Birleşik Arap Listesi'yle devam etmesi bekleniyor.

İsrail kanunlarına göre Cumhurbaşkanı, 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'ten birisini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Rivlin'in hükümeti kurma görevini, Salı günkü seçimlerde en çok oyu alan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya vereceği ifade ediliyor.

Hükümet kurmakla görevlendirilen kişinin 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise cumhurbaşkanı görevi başka bir milletvekiline tevdi ediyor. Bu kişiye ise koalisyon için 28 gün tanınıyor. İkinci milletvekilinin de başarısız olması halinde meclis salt çoğunluğu, üçüncü bir adayı cumhurbaşkanına önerebiliyor. Bu aşamada başarı sağlanamazsa 90 gün içerisinde yeniden seçimlere gidilmesi gerekiyor.

Hükümeti kurmak için 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için yeni hükümetin de koalisyondan oluşması gerekiyor.

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

Muhabir: Turgut Alp Boyraz

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...