Evlenmede 18 yaş patlaması

/ Kaynak: AA
Evlenmede 18 yaş patlaması

Ekonomi Haberleri  / AA

Konut arzında yaşanan artış ile faiz hadlerindeki gerileme, konut kredisi kullanma yaşını 18'e düşürdü

KONUTDER Başkanı Çelik, "Geçmişte gençler bir yandan kira ödeyip bir yandan da ev alacak parayı biriktirmeye çalışmaktaydı. Ancak kredi imkanlarının artması ile artık önce ev sahibi olup sonra azar azar borçlarını ödüyorlar" dedi.


nbsp;Türkiye'de son yıllarda faiz oranlarının gerilemesi ile konut kredisi vadelerinin uzaması, erken yaşta ev sahibi olmanın yolunu açtı. Uzun yıllar kira ödemek isteyemeyen genç tüketiciler, ev sahibi olabilmek için artık 18 yaşında bankaların yolunu tutuyor.
Türkiye'de konut kredisi çekme yaşı 18'e kadar düşürdü. Sektör uzmanları bunda, "konut arzında yaşanan artış", "faiz hadlerindeki gerileme", "gençlerin eskiye oranla aile evinden daha erken yaşta ayrılması" ile "gelir seviyesindeki artışın" etkili olduğunu belirtiyor.
Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye'de faiz oranlarının gerilemesi ile konut kredisi vadelerinin uzamasının, daha az gelire sahip kişilerin de bu kredilerden faydalanabilmesini sağladığını söyledi.
Aylık taksitlerin azalmasıyla birlikte, henüz çalışma hayatının ilk dönemlerinde olan ve aylık ücretleri oldukça sınırlı olan gençlerin dahi bir miktar da olsa konut kredisi kullanmayı tercih etmeye başladığını aktaran Çelik, "Bankaların bu alandaki yenilikçi uygulamaları ile bu segmente hitap eden ürünler geliştirmeleri de bunda önemli bir rol oynuyor" dedi.
Artık gençlerin sadece anne babalarının desteğiyle değil, bankalardan gelen kredi desteğiyle de ev sahibi olabilir hale geldiğinin altını çizen Çelik, şunları kaydetti:
"Geçmişte gençler bir yandan kira ödeyip, bir yandan da ev alacak parayı biriktirmeye çalışmaktaydı. Ancak kredi imkanlarının artması ile artık önce ev sahibi olup sonra azar azar borçlarını ödeyebiliyorlar."
"Gençler, eskiye oranla aile evinden daha erken yaşta ayrılmaya başlıyor"
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise Garanti Mortgage'tan kredi kullanan en genç müşterilerinin 18 yaşında olduğunu söyledi.
18 -25 yaş aralığının toplam kredi kullandırımı içindeki payının yüzde 6 olduğu bilgisini veren Atay, "Geçen yılın kullandırımlarına bakarsak, mortgage kullanmış 18-25 yaş arasındaki müşterilerimizin payının yüzde 9 olduğunu görüyoruz" dedi.
Türkiye'de 2005 yılından önce işlevsel bir konut kredisi pazarının mevcut olmadığını anımsatan Atay, o dönem bireylerin konut alabilmesinin ağırlıklı olarak kendilerinin ve ailelerinin birikimine dayadığını kaydetti.
Kooperatif gibi inşaatların yapım süresinin çok daha uzun olduğu sistemlerin konut sahibi olmak için bir alternatif sunduğunu aktaran Atay, her ne kadar gelişmiş ülkelere kıyasla hala çok küçük hacimli sayılsa da Türkiye'deki mortgage sisteminin bu anlamda daha geniş bir kitlenin konut sahibi olmasına yardım ettiğini dile getirdi.
Diğer taraftan Türkiye'nin nüfusunun hızla artmaya devam ettiğini vurgulayan Atay, şunları kaydetti:
"Yıllık nüfus artış hızımız yüzde 1'in üstünde. Bu durum, genç bir nüfusa sahip olmamızı sağlıyor. Diğer yandan, bir evde yaşayan ortalama kişi sayısı azalıyor. Gençler, eskiye oranla aile evinden daha erken yaşta ayrılmaya başlıyor. Bunun gibi sosyal değişiklikler, konut sahibi olma ve mortgage kullandırım yaş aralığının düşmesine sebep oluyor. Öte yandan, gelir seviyesinin artmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu da, aylık mortgage taksitlerinin daha erken yaşlarda ödenebilmesini mümkün kılıyor."
"Konut kredisi kullanan en genç müşterimiz 18 yaşında"
Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki de bankalarından konut kredisi kullanan en genç müşterilerin 18 yaşında olduğunu söyledi.
Konut kredisi çekme yaşının gerilemesinin konut arzında yaşanan artıştan kaynaklandığını aktaran Haki, "Faiz hadlerindeki gerileme, halkımızın daha yeni ve günümüz yaşam standartlarına uygun inşa edilen konutlarda yaşama isteği ve müşteri ihtiyacına göre çeşitlendirilmiş finansal hizmetlere ulaşımın daha kolay hale gelmesi gibi unsurların tümü, ortalama konut sahibi olma yaşının daha da gerilemesinde neden olarak gösterilebilir" şeklinde konuştu.
Türkiye'de 2014 eylül itibariyle 41,9 milyar liralık konut ile tüketici kredisi kullandırıldı
Bu arada Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 3 ayda bir tüketici ve konut kredilerine yönelik konsolide veriler yayınlıyor.
Birliğin en son yayınladığı verilere göre, 2014 eylül ayı itibariyle Türkiye'de 41 milyar 904 milyon liralık konut ile tüketici kredisi kullandırıldı. Bu meblağı kredi olarak kullanan kişi sayısı ise 2 milyon 932 bin 507 olarak gerçekleşti.
Aynı dönemdeki kullanımın yaş gruplarına göre dağılıma bakıldığında, 41,9 milyar liralık konut ile tüketici kredisinin 2 milyar 893 milyon lirası, 18-25 yaş aralığında olan 262 bin 117 kişi tarafından çekildi.
26-35 yaş aralığında olan 839 bin 113 kişinin ise 12 milyar 638 milyon liralık konut ile tüketici kredisi çektiği aynı dönemde, 36-55 yaş arasındaki 1 milyon 315 bin 418 kişi 20 milyar 350 milyon liralık kredi kullandı.
56-65 yaş arasındaki 395 bin 176 kişi 4 milyar 740 milyon liralık, 66 yaş ve üzerinde olan 113 bin 378 kişi ise 1 milyar 178 milyon liralık kredi çekti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...