Büyük dönüş! Çözüm Dağı da boşalttı

Büyük dönüş! Çözüm Dağı da boşalttı

GÜNDEM Haberleri

Silahların susması ve barış mesajları PKK'lıların eve dönüşünü de hızlandırdı. Örgütten kopuş hız kazandı

Hükümet'in terörü bitirmek için başlattığı Çözüm Süreci meyvelerini veriyor... Binlerce cana mal olan çatışmaların bitmesi ardından kalıcı bir barışı tesis etmek için atılan adımlar dağdan inişe ivme kazandırdı. Bir zamanlar dağdan gelecek acı haberi bekleyen aileler, artık evlatlarının yolunu gözlüyor. Son 3 yılda 838 örgüt üyesi silah bırakıp, güvenlik güçlerine teslim oldu. Eve dönenler arasında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu öğrenildi. nbsp;1984 yılında Şemdinli saldırısıyla başlayan PKK terörü 2013 yılına kadar toplam 35 binden fazla insanın canına mal olmuştu. Bunlardan 7 bin 918'i asker, polis ve korucu, 5 bin 557'si sivil, 22 bin 101'i de PKK'lı idi. PKK'nın iç infazlarının sayısı ise hiç bir zaman öğrenilemedi. Faili meçhul cinayetlerin sayısının da 17 bin civarında olduğu zikredildi. Canını kurtarmak isteyen 14 ilden 386 bin 360 kişi de köylerinden göç etmek zorunda kalmıştı.
Akan kanı durduracak ilk girişim 2005'te Diyarbakır'daki bir toplu konut töreninde başladı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kürsüde "İllâ her soruna bir ad koymak da gerekmez. Çünkü sorunlar hepimizindir. Ama illâ 'ad koyalım' diyorsanız Kürt sorunu bu milletin bir parçasının değil, hepsinin sorunudur. Benim de sorunumdur" dedi. İşte bu tarihi konuşma ile başlayan süreç, 'Demokratik açılım' ve 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' gibi farklı farklı isimlerle devam etti. 27 Aralık 2010 tarihinde TBMM'de konuşan dönemin Başbakanı Erdoğan, "73 milyon insanımız Türkiye Cumhuriyeti üst kimliği altında birdir. Üst kimlik TC. vatandaşlığıdır. Bunun altında birçok etnik unsur vardır. Başbakan olarak Kürt sorununu savunuyorum, savunmaya devam edeceğiz" dedi. nbsp;
Demokratik açılım, Habur'da yaşananlardan dolayı biraz sekteye uğrasa da 2011'deki Oslo süreci sayesinde hız kazandı. Erdoğan, süreçle ilgili 2013'te yeni söylemlerle gündemi oluşturmaya başladığında, "Artık inkâr politikaları yok, ret politikaları yok, artık asimilasyon politikaları yok" ifadelerini kullanmıştı. Bu zaman zarfında bölgeye yapılan yatırımlar da ciddi oranda artırıldı, çok sayıda üniversite inşa edildi. Hükümet, çözüm sürecine yasal zemin sağlanmasının ardından dağdan inişler de hızlandı. nbsp;

nbsp;838 PKK'LI DÖNDÜ

Çözüm süreciyle birlikte 3 yılda yurt genelinde 838 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu. İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 2012 yılında 150 terörist teslim oldu. Çözüm sürecinin başladığı 2013 yılından itibaren silah bırakıp teslim olan terörist sayısı da arttı. Buna göre, 2013 yılında 233, 2014 yılında 500, bu yılın ilk 3 ayında da 105 terörist silah bıraktı. Böylece 2012 yılından bu yana silah bırakıp teslim olan terörist sayısı 988'e ulaştı.

PKK'NIN DEĞİL TURİZMİN HİZMETİNDE...
Bir zamanlar çatışmaların kalbi olarak bilinen, sivil halkın asla yaklaşamayacağı bölgeler çözüm süreciyle turizme kazandırıldı. Van'ın Çatak ile Siirt'in Pervari ve Şırnak'ın Beytüşşebap ilçeleri arasında bulunan Kato Dağı, çözüm sürecinin ardından hemen her hafta sonu dağcı ve fotoğrafçıları ağırlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...