BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Şimdi de tatlının ‘Dr. Stress’i oldu

Şimdi de tatlının ‘Dr. Stress’i oldu

Bir süredir ekranlardan uzak olan ve ‘Dr. Stress’ namıyla bilinen tiyatrocu Nedim Saban, şimdilerde tam 29 yerde franchisingi olan ‘Tatlıcı Tombak’ın işletmesini yürütüyor. “Kriz bana yaradı. Tatlı işine girip patron oldum” diyen Saban, Tatlıcı Tombak tatlısı yiyenlerin adrenalin salgıladığını, 7 dakika içinde yüzlerinde mutluluk izleri yerleştiğini söylüyor



> Mehmet Gel İSTANBUL- Onu yıllarca televizyonlardan izledik. İnsanların sorunlarına verdiği rahatlatıcı reçetelerden dolayı “Doktor Stress” olarak nam saldı. Bir süredir ekranlardan uzak görünen tiyatrocu Nedim Saban şimdilerde tam 29 yerde franchisingi olan ‘Tatlıcı Tombak’ adlı şirketin sahibi konumunda. Dr. Stress yani Nedim Saban, patron olduktan sonraki işini de tiyatroyla özdeşleştirmiş. “Ben aslında bir tiyatrocu olarak TV ekranlarından insanları hep mutlu etmeye çalıştım, Eğer hedef insanları güldürmek, mutlu etmekse şimdiki işimde bunu başarıyla yapıyorum. Bizim tatlılarımızı yiyenlerde hemen adrenalin salgılanıyor, gülmeye başlıyorlar. Tatlıyı aldıktan sonra 7 dakika içinde mutluluk yüzlerine çöküyor. Bunu canlı yayındaki tepki gibi görebiliyorsunuz” diyor. Kriz beni iş adamı yaptı Türkiye’de 2001 yılında yaşanan kriz herkesi olduğu gibi Nedim Saban’ı da vurmuş. TV’ler krize girince onun da programı sona ermiş. Arayış içindeyken İzmir’in ünlü tatlıcısı Bolulu Hasan Usta’dan bir franchise teklifi almış. Ve İstanbul’da önce 3 ayrı yerde işyeri açmış. Carrefoursa hipermarketler zincirine girmeyi başardıktan kısa süre sonra 14 yerde franchise noktası kurmuş. Gelin buradan sonrasını Nedim Saban’ın ağzından dinleyelim: “Kriz beni patron yaptı. Bolulu Hasan Usta’yla başlayan beraberliğimiz 1,5 yıl sürdü. Kâr marjları ve geleceğe yönelik bakış farklılığımızdan dolayı yolları ayırdık. Tatlı işinin bir sanat olduğunu anlamıştım. Teknoloji ne kadar gelişse, makinalar ne kadar hızlı çalışsa da mutlaka usta eline ihtiyaç vardı. Bu bilinçle kendi marka konseptimizi oluşturmak için yola çıktık. Bir taratftan da Ar-Ge çalışmasıyla İstanbullunun damak zevkini araştırdık. Önceleri franchise aldığım için sadece alıp-satıyorduk. Ama üretim işin içine girince iş çok daha farklı oldu. Markalaşma yolunda en iyi gıda mühendisleriyle çalışmamı Ülker’e borçluyum. Osman Bilge gibi marka danışmanlarıyla çalıştım. Sonunda İstanbulluların seveceği tatları aradık ve bulduk. Aslında ben anneannemin bana yaptığı o nefis muhallebiyi buldum. Bu arada İstanbulluların kremayı sevmediğini keşfettik. Müşteriden gelen önerileri dikkate aldık ve alıyoruz. Bizim ürünlerimizde krema bulamazsınız. Katkı maddesi yoktur. Şeker oranı azdır. Kendi işim ama patron markam Frenchise sistemini ‘Kendi işin olmasına rağmen patronun marka olması’ diyerek özetleyen Tatlıcı Tombak’ın Sahibi Nedim Saban, Türkiye’de yapılan en büyük yanlışlığın ‘dükkan menfaatiyle marka çıkarının birlikte korunamaması’ olduğunu söylüyor. Franchisein bir okul disiplini gibi görülmesi gerektiğini ise şu cümlelerle anlatıyor: “Kendi işinizde olmanıza rağmen patron markanız. Yapacağınız keyfi bir uygulama diğer şubelerinizi kangrene dönüştürebilir. Standartların her noktada başarıyla uygulanması gerekiyor. Bu yüzden Tatlıcı Tombak’ı Nişantaşı’ndan yönetemeyeceğimizi baştan anladık ve franchise modelini benimsedik. Önce kendi dükkanlarımızı ‘yap-işlet-devret’le özelleştirdik. Doğru noktalarda dükkan açılmasını sağladık. Bunu yaparken yatırımcıya hayal değil, gerçekçi data bilgilerini verdik. Hangi noktada kaç tane tatlı sattığımızı gördüler. Cirosunu, kârını gördüler. Bütün verileri devralan yatırımcımız, hedefine daha iyi kilitlendi. Şimdi 18 aylık bir markayız ve 29 olan şube sayımızı yıl sonunda 50’ye çıkarmayı planlıyoruz. Ciromuzun yüzde 85’ini franchise mağazalarımız oluşturuyor. Bu yıl 2 milyon tatlı satmayı hedefliyoruz.” KAZANCIM TİYATROYA New York Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu Nedim Saban, tiyatro için iş adamlığı yaptığını belirterek, kazandığı paraları bu yolda harcadığını vurguluyor. Bir çocuk tiyatrosu kurduğunu anlatan Saban, aynı zamanda geçen yıl rol aldığı bir oyunun da “en iyi oyun” ödülü aldığını hatırlatıyor. Tatlının anayasasını yazıyorum... Tatlıcı Tombak’ın Sahibi Nedim Saban, tatlı işinde Ar-Ge çalışmasına büyük önem veriyor. Çok yakında ‘işinin anayasası’ diye nitelediği kitabını piyasaya çıkaracak. “Benim kitabımı aldığınız zaman 100 sayfada muhallebici olmayı öğreneceksiniz” diyen bir zamanların Dr.Stress’i TV’den tatlıcılığa geçişiyle ilgili olarak ise “İnsanlarda bana karşı bir güven var. ‘Nedim Saban yaptıysa iyidir’ diyorlar. Çünkü ben şişmanım. İnsanlar bana ‘o ağzının tadını bilir’ diye bakıyor” diyor. Ekşi ile tatlıyı dondurma yaptık Ürün gamlarını genişlettiklerini ve dondurma üretimine geçtiklerini ifade eden Nedim Saban, Türkiye’de ilk defa ekşi ile tatlıyı bir araya getirerek kombinasyon oluşturduklarını kaydediyor. Yeşil elmalı dondurma satışlarının kaymakla başa baş gittiğine işaret eden Saban, “Bir Alman kuruluşuyla uzun süren Ar-Ge çalışmasından sonra bu üründe karar kıldık. Farklı bir lezzet yakaladık. Satışlar çok iyi gidiyor” diyor.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 103235
    % 2.07
  • 4.7171
    % 0.01
  • 5.5018
    % -0.57
  • 6.2889
    % -0.17
  • 197.827
    % 0.14
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT