Singapur'un efsane lideri Lee Kuan Yew hayatını kaybetti

/ Kaynak: DHA
Singapur'un efsane lideri Lee Kuan Yew hayatını kaybetti

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / DHA

Singapur'u kurucu başbakan olarak 31 yıl yöneten Lee'nin Singapur Halk Hastanesi'nde yerel saatle gece 03.18'de hayata gözlerini yumduğu belirtildi

Açıklamada ayrıca, ülkede 7 günlük ulusal yas ilan edildiği ve resmi cenaze töreninin 29 Mart'ta yapılacağı duyuruldu.
1959 yılında başbakanlığa gelen Lee, temiz nbsp;yönetim anlayışı temelinde iş dünyasına dost ekonomik politikalar izleyerek dünyanın en büyük şirketlerini ülkesine çekti, Singapur'u kısa sürede dünyanın en ileri yaşam standartlarına sahip ülkelerde biri haline getirmeyi başardı. Efsane lider, ekonomi alanında liberal politikalar izlerken, insan hakları ve demokrasi alanında ise ağır eleştirilerin hedefi oldu ve otoriterlikle suçlandı.


Bu eleştirilere açık yüreklilikle karşılık veren Lee, bireysel özgürlükleri demokrasinin lüksleri olarak niteleyerek, Batı tarzı demokrasinin tüm uluslar için uygun olmadığını, özellikle yeni kurulan ülkelerin önce ekonomik kalkınma ve istikrara ihtiyaç duyduğunu savundu. Asya'nın diğer ülkelerinde iş başına gelen pek çok lider de Singapur ekonomik modelini örnek aldı, fakat Lee'nin temiz yönetim anlayışını tesis edemediği için başarısız oldu.Bugün yaklaşık 60 bin dolar seviyesindeki kişi başı gelir ortalamasıyla dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan 5.5 milyon nüfuslu Singapur, temel hak ve hürriyetler açısından Batı standartlarının çok gerisinde bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...