Depresyonun ilacı sıkı aile bağlarında gizli

Depresyonun ilacı sıkı aile bağlarında gizli

SAĞLIK Haberleri

Gelişmiş ülkelerde ve özellikle büyük şehirlerde hızla artan depresyondan korunmanın en önemli yolunun sıkı aile bağları olduğu bildirildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Genetik faktörlerin ağır bastığı psikiyatrik bir hastalık olan depresyonla ilgili yapılan birçok çalışmada, yalnızlığın etkisinin araştırıldığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, "Bilim dünyası, kişi yalnız olduğu için mi depresyona giriyor yoksa depresyonda olduğu için mi yalnız kalıyor sorusunun yanıtını henüz bulamadı. Ancak aralarında bir ilişki olduğu kesin. Finlandiya'da yapılan ve 8 yıl süren bir çalışma yalnız yaşayanlar arasında antidepresan kullananların sayısının diğer kişilere göre çok yüksek olduğunu ortaya koydu. Duygusal zorluklarla başa çıkmak ve depresyondan korunmak nbsp;için sıcak aile ilişkilerine ve dostluklara vakit ayırmak gerekiyor. Bunları sosyal bir faaliyet olarak değil önemli bir sağlık tavsiyesi olarak uygulamak gereklidir" dedi. Depresyonun kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü bildiren Dr. Yavuz, "Özellikle boşanmış, dul ve yalnız yaşayan kadınlarda depresyonun daha sık görülmektedir" dedi.
DEPRESYON TEDAVİ EDİLEBİLİR
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 350 milyonun üzerinde kişiyi etkileyen depresyon yüzünden yılda 150 milyon kişinin iş göremez hale geldiğini vurgulayan Dr. Yavuz, depresyon yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğunun herhangi bir tıbbi yardım almadan bu durumu kendi başlarına atlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Depresyonun birçok belirtisi olduğunu ancak en önemlisinin, hayattan ve daha önce severek yapılan işlerden zevk almamak olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Yavuz en sık rastlanan belirtileri şöyle sıraladı.
-Her gün kendini daha üzgün, yorgun ve çökkün hissetmek. "Yok olsam da kurtulsam" benzeri cümleleri sık sık kullanmaya başlamak.
-Uyku düzeninin bozulması. Eskisinden daha çok uyumak, uyku arasında sık sık uyanmak, uykusuzluk çekmek ya da az uyumak.
-Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması, huzursuzluk hissetmek.
-Kendini işe yaramaz ve değersiz hissetmek. Yaşama isteğini kaybetmek; sık sık ölmeyi düşünmek.
-Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yapamadıklarından dolayı kendini sorumlu tutmak.
-İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak.
Dr. Mehmet Yavuz, depresyon tanısı koymak için nbsp;kişide bu belirtilerden birkaçının bulunmasının yeterli olduğunu söyleyerek, bu belirtilerin en az 15 gün sürmesi gerektiğini ifade etti.
Depresyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Yavuz, "Kişinin durumuna göre terapi, ilaçlar ve TMS gibi teknolojiler tedavide etkili olmaktadır. Depresyon tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle hasta öncelikle tedavisini yarıda bırakmamalı, doktorunun veya doktorlarının yönlendirmelerine uyum sağlamalıdır" dedi. Dr. Mehmet Yavuz, yan etkileri daha az olduğu için tercih edilen TMS tedavisi ile ilgili olarak nbsp;da şunları söyledi:
"TMS (Transkraniyal Manyetik?Stimülasyon) tedavisi beynin manyetik uyaranlarla dışarıdan uyarılması ile yapılmaktadır. Depresyonta TMS?tedavisi, sol ön-alın bölgesine uygulanmaktadır. Bir çok bilimsel araştırma, TMS'nin, mizaç devrelerini kapsayan beyin bölgelerinin aktivitesini seçici olarak düzenlediğini göstermiştir. Sol ön-alın bölgesine uygulanan manyetik uyarılarla depresyonda rol oynayan beyin yapılarının da düzene girdiği düşünülmektedir. Üstelik TMS tedavisinde ilaç tedavilerinde gördüğümüz kilo alımı, durgunluk ve cinsel bozukluklar gibi yan etkiler görülmemektedir. En önemlisi, hamilelik ya da emzirme dönemlerinde ilaçlar sakıncalı iken TMS tedavileri güvenle kullanılabilmektedir" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...