Merkel: 'O konu kapandı'

Merkel: 'O konu kapandı'

DÜNYA Haberleri

Nazi Almanyası döneminden kalan tazminat talebiyle Berlin'e gelen Yunanistan Başbakanı Çipras, Şansölye Merkel'den olumsuz yanıt aldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, borç krizindeki Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağını belirleyici görüşme için Alman mevkidaşı Angela Merkel ile Berlin'de bir araya geldi. En önemli konu olan Yunanistan'ın savaş tazminatı talebine ilişkin olarak "Bizim için tazminat konusu, hem yasal hem de siyasi olarak kapanmıştır" dedi.
Kısa vadeli finansman desteği arayan Çipras, Merkel'e "Avrupa Birliği'nin kısa vadeli finansman desteği kesilirse Yunanistan'ın acil olarak ödemesi gereken borçlarını ödeyemeyeceği" uyarısında bulundu. Yunanistan Başbakanı, ülkesinin nakit sıkıntısı çektiğini ve borç yükümlülüklerini yerine getirmek ile emekli maaşları ile ücretleri ödeme arasında seçim yapmak zorunda kalabileceklerini bildirdi.
REFORM ŞARTI
Merkel ise kemer sıkma önlemlerini azaltarak yardım almayı isteyen Çipras'a mali destek için reform şartını öne sürdü. Merkel ve diğer Avrupalı liderler, kurtarma paketinin en kısa zamanda eline geçebilmesi için Çipras'a bütçe kısma ve vergi artışlarına gitmenin yollarını bulmasını söylemişlerdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı'na ait tazminat talebine ilişkin, "Bizim için tazminat konusu, hem yasal hem de siyasi olarak kapanmıştır" dedi.
RÜŞVET VERDİLER
Öte yandan Çipras'ın Almanya ziyareti öncesinde Alman Bild gazetesi, Yunan hükümetinin bazı Alman şirketlerinden 'Yunan politikacılara rüşvet verdikleri gerekçesiyle' yüz milyon avro civarında tazminat istediğini öne sürdü. Bild, Alman-Fransız şirketler Grubu Eurocopter tarafından gerçekleştirilen 20 adet NH-90 helikopterinin satışında 41 milyon euro rüşvet verildiğini, ayrıca Alman şirketleri STN, Rheinmetall ve Atlas'ın da denizaltıların satışını sağlamak için 62 milyon euro rüşvet verdiğini öne sürdü. Habere göre, Yunan Savunma Bakanlığı 'Leopard' tanklarının satışının da içinde olduğu 14 vakayı daha araştırıyor.
ARAŞTIRMA GRUBU KURULSUN
Almanya, Yunanistan'ın savaş tazminatı talebi çerçevesinde uzmanlardan oluşan bir grup kurulması önerisini reddetti. Süddeutsche gazetesine açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias, Almanya ve Yunanistan'dan bilim adamlarının katılımıyla araştırma grubu oluşturulması gerektiğini belirtmişti. Atina'nın hazırladığı 194 sayfalık rapora göre, İkinci Dünya Savaşı sırasında 1941'de Yunan Merkez Bankası, Nazi Almanya'sına 476 milyon marklık (Bugünkü değeri 11 milyar Euro) 'zorunlu kredi' verdi ve Almanya bu krediyi geri ödemedi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...