Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obama ve Gani'den ortak basın toplantısı

Obama ve Gani'den ortak basın toplantısı

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da bulunan 9 bin 800 Amerikan askerinin yıl sonuna dek ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Beyaz Saray'da görüştü. Görüşmeye, ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani de katıldı.
Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına Fransa'daki uçak kazasında hayatını kaybeden 150 kişi ve yakınları için dua ettiklerini belirterek başlayan Obama, kazayı "korkunç bir felaket" olarak tanımladı.
Obama, kaza haberinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştüğü anlatarak, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de görüşeceğini söyledi. Kazaya ilişkin ABD'nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Obama, uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı olup olmadığına yönelik araştırmanın devam ettiğini kaydetti.
Obama, ABD olarak Afganistan ile güvenlik işbirliğini sürdürmek istediklerini dile getirerek, Afganistan'ın hala tehlikeli bir yer olmayı sürdürdüğüne ve isyancıların korkakça intihar saldırılarıyla hala sivilleri hedef almaya devam ettiğine dikkati çekti.
Afganistan Devlet Başkanı Gani liderliğindeki yönetimin ülkenin güvenlik kuvvetlerini güçlendirmek için reformlar yaptığına değinen Obama, ABD'nin de NATO misyonu kapsamında Afgan güvenlik güçlerini eğitmeyi ve onlara yardım etmeyi sürdüreceğini dile getirdi.

-"Mevcut 9 bin 800 askerimizin yıl sonuna kadar kalmasına karar verdim"-
Obama, Afganistan'daki 352 bin Afgan gücüne 2017 yılına kadar fon sağlanması için Kongre ile çalışacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dört yıl önce ABD'nin Afganistan'da 100 binden fazla askeri bulunuyordu. Bugünün sınırlı misyonuyla, ABD'nin Afganistan'da 10 binin altında askeri bulunuyor. Geçtiğimiz yıl, güçlerimizin geri çekilmesine yönelik bir zaman çizelgesi duyurmuştum ve askerlerimizin oradaki kazanımlarını korumaya kararlı olduğumuzu açıkça ifade ettim. Devlet Başkanı Gani çekilme cetveline dair bazı esneklik gösterilmesi talebinde bulundu. Afganistan'daki General (John) Campbell ve ulusal güvenlik ekibimle görüş alışverişinde bulundum ve mevcut 9 bin 800 askerimizin yıl sonuna kadar ülkede kalmasına karar verdim."
Obama, bu son açıklamayla, bu yılki çekilme takviminde bir değişiklik ortaya çıkmış olsa da 2017'ye dair takvim için bir aksamanın söz konusu olmadığını belirtti.
Afganistan'daki ulusal birlik hükümetinin halka hizmetlerini desteklemeyi sürdüreceklerini vurgulayan Obama, Gani'nin yolsuzluk, hukukun üstünlüğü ve demokratik kurumların güçlendirilmesi noktalarındaki çalışmalarını takdir ettiklerini söyledi.


-"Esneklik reformlar için kullanılacak"-
Afganistan Devlet Başkanı Gani de ABD'nin Afganistan'daki muharebe rolünün sona erdiğini ama danışmanlık ve destek misyonunun iki ülkenin kolektif çıkarlarının hayati parçası kalmaya devam ettiğini kaydetti.
Afganistan'daki ulusal birlik hükümetinin ABD ile ortaklığı yeniden canlandırdığını belirten Gani, "2015 yılı için sağlanan esneklik de (ABD askerlerinin mevcut sayısının bu yıl için korunması) reformların artırılması, Afgan ulusal güvenlik güçlerinin daha iyi eğitilmesi, ekipmanlara sahip olması ve daha iyi öncülük etmesinin sağlanması ve ana misyonlara odaklanabilmesi için kullanılacak. Memnuniyetle söyleyebilirim ki, 120 bin uluslararası askerin ülkeden ayrılması güvenlik açığı oluşturmazveya sıklıkla beklenen yıkımı getirmez" dedi.

-"Teröristler değil ancak biz İslam adına konuşabiliriz"-
İslam medeniyetine sahip olmaktan gurur duyduklarını dile getiren Gani, teröristlerin değil ancak kendilerinin İslam adına konuşabileceğini bildirdi.
Gani, terörün ekolojisini değişmesi nedeniyle, tüm hükümetlerin birbiriyle işbirliğinde bulunmasının artık zorunlu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bugün bildiğimiz devlet sistemi saldırı altında. Bu klasik ulusal kurtuluş hareketi değil, bunlar yıkıcı nihilist hareketler ve bunlarla güç ve kararlılıkla mücadele etmek esastır. Ancak, barış isteyen Afgan halkı ile diğerlerini birbirinden ayırt etmeliyiz. Herhangi bir siyasi farklılığımızı veya bizleri ayıran her şeyi ancak siyasi yollarla çözmeliyiz. Bu amaç birliğini kurabileceğimize dair akıl ve kararlılık ortaya koyduk. Bizim barışa taahhüdümüz açıktır. İstediğimiz karşılıklılık. Böylece farklılıklarımızı çözmede birlik olabiliriz. Yabancı güçlerle muharebe alanı olarak veya küresel terörizm ilan etmek gibi diğer amaçlar için topraklarımızı kullananlarla barış yapamayız."


-"Afganistan ön cephe"-
Gani, bir soru üzerine "Afganistan ön cephe. Amerika'nın Afganistan'taki angajmanı nedeniyle ABD'nin kendi topraklarına saldırı olmuyor. Ülkelerin etrafına veya kıtalar arasında kaleler inşa edilemediğini unutmayalım, birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz ve güvenliğimiz de birlikte" dedi.
Başka bir soru üzerine, ABD ile işbirliğinin artmasını beklediklerini dile getiren Gani, Afgan güçlerinin 2017 yılına kadar desteklenmesi için ABD'nin yapacağı 4,1 milyar dolar katkı kararını hatırlattı.
Gani, ayrıca ekonomik işbirliği konusunda yeni çerçeve oluşturduklarını belirterek, özellikle de güvenlik alanında gösterilen esnekliğin Afgan güvenlik güçleri ve Afgan halkına güven vereceğini ve bölgeye de bu işbirliğinin kısa değil uzun vadeli ve kalıcı olduğu yönünde güçlü mesaj göndereceğini kaydetti.
Obama da Afgan hükümeti ve halkıyla uzun süre birlikte çalışmak istediklerini söyledi.
Obama, daha önceden yaptığı açıklamalarda Afganistan'daki mevcut askerlerinin yarısının 2015 yılı içinde ülkeden çıkacağını ve Afganistan'daki asker sayısının 5 bin 500'e indireceğini söylemiş, başkanlıktan ayrılmadan da bu rakamın çok daha aşağılara çekileceğini bildirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...