Erdoğan çözüm süreci haritasını 24 yıl önce hazırlamış

Erdoğan çözüm süreci haritasını 24 yıl önce hazırlamış

Politika Haberleri

Erdoğan'ın 'ölümü göze aldım' dediği çözüm sürecinin şifreleri 1991'de RP İstanbul İl Başkanı iken hazırladığı raporda gizli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinin temelini 1991 yılında atmış. O dönem Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olan Erdoğan, "Kürt Sorunu ve Çözüm Önerileri" adlı raporda devletin etnik ayrımcılığı nedeniyle Kürt vatandaşların yaşadığı kültürel, sosyal ve ekonomik sorunları sıralamış; Kürtlerin Türkiye'den kopmak istemediği tespitinde bulunarak çözümün de demokratikleşmeyle geleceğini ilan etmişti.

Sorun statükocu yönetim

Erdoğan'ın danışmanı olarak o dönem raporu ana hatlarıyla oluşturan AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Erdoğan'ın Eski Türkiye'nin statükoculuğundan kaynaklı Kürt Sorununu en cesur şekilde tespit eden kişi olduğunu söyledi. O dönem nbsp; Kürt ifadesinin de cezayla sonuçlandığını hatırlatan Metiner, "şöyle konuştu:

Cesur ifadeler ve çözüm yolları

"Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 1991'de hazırlamış olduğu ve o tarihteki Genel Başkanı Erbakan'a sunduğu rapor, o güne kadar kimsenin cesaret edemeyeceği, telaffuz ederken bile bin defa etrafına baktığı ifadelerle doludur. Sorunun tarihsel boyutunu neden ve sonuçlarını ortaya koymuş; neden ve sonuçlarını ortaya koymuştur. 1991'de bu raporu hazırlayan kişinin iktidara gelince nasıl hayata geçirdiğini görmek lazım. O konuyu kararlılıkla çözen bir lider var. O tarihte raporda Kürt Sorunu denildi."

Paradigmayı değiştirdi

"Etnik kimliğin inkarıyla Eski Türkiye'nin yaptığı bir sorun var" diyen Metiner şöyle devam etti: "İktidara geldiği tarihe kadar da Kürt Sorunu diyor, 2005'te de Diyarbakır'da da diyor. Çünkü Eski Türkiye'nin inkardan kaynaklı sorunudur. Etnik kimliğin inkarına dayalı devlet paradigmasına değiştiren bir lider var. AK Parti ile Türkiye'nin önündeki engeller kaldırılıp, Kürtler bu ülkenin demokratik eşit vatandaşı sayılmıştır. Bugün Erdoğan 'Kürt sorunu yoktur' derken Eski Türkiye'ye ait sorunun çözüldüğünü ama buna rağmen Kürt vatandaşların sorununun tıpkı Türk vatandaşların sorunu gibi devam ettiğini dile getiriyor." (KAYNAK: STAR)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...